Cei de la Guiness Book pot veni la Timișoara pentru a omologa o serie de recorduri. Suntem orașul în care Politehnica se chinuie de peste 12 ani să ridice o sală de sport, iar pentru noul Stadion ”Dan Păltinișanu” s-a stat aproape doi ani doar ca să se întocmească studiul de prefezablitate și fezabilitate.
În sfârșit, s-a ”biruit” finalizarea studiului de fezabilitate și există și noi randări cu viitorul stadion. ”S-a finalizat studiul de fezbailitate și s-au obținut toate avizele. Avem și noi randări. Față de momentul studiului de prefezabilitate, a crescut valoarea estimată de 124 milioane la peste 137 de milioane de euro, pentru că s-au făcut actualizări de prețuri. Ceea ce e important e că pe patrea de operare am cerut să fie cât mai ieftin, pentru că noi (n.r. consiliul județean) îl vom opera. Am cerut să se folosească toate acele tehnologii care economisesc energie, care sunt prietenoase cu mediul și care permit un mod de operare simplu și eficient”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș Alin Nica în plenul de azi.
Câdn s-a demarat realizarea acestei docmentații, prin CI, s-a discutat că noul stadion va avea o formă pătrată. În noile randări, apare un plan cu șase laturi, de tip hexagon. Aparent, nu e neapărat o nouă decizie, căci TimișPlus a întrebat dacă s-a schimbat ideea de design. ”Randările sunt orientative, în proiectul tehnic pot interveni mici modificări de formă”, a transmis biroul de comunicare al instituției.
Aparent, vestea că studiul de fezabilitate e gata poate să bucure oamenii că începe dmeolarea, dar nu este așa. Mai sunt pași birocratici. ”După această etapă trebuie să se aprobe acest studiu de fezabilitate în Comisia Tehnico-Economică de la Compania Națională de Investiții. Același lucru se va întâmpla în Comisia Tehnico-Economică de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca apoi, să dea avizul Minsiterul Finanțelor și să se intre în ședință de Guvern pentru a aprobarea investiției. Abia atunci ne putem apuca de demolare”, a mai explicat Nica în plenul consiliului județean.
Studiul de prefebailitate și cel de fezabilitate ar fit rebuit să fie făcut fiecare în șase luni. Vrând să se laude, Alin Nica doar a recunoscut cum s-a pierdut o grmaadă de timp doar cu documentația. ”De la final de 2020, de când am venit la consiliul județean, în 2021 s-a demarat studiul de prefezabilitate, dinalizat în 2022, iar apoi, cel de fezabilitate”, a spus Nica.
Altfel, președintele PNL al CJT spune că va face demersuri ca Guvernul din care fac parte și liberalii să prioritizeze acest proiect. ”Terenul pe care va fi realizată construcția aparține integral Consiliului Județean Timiș, finanțarea a fost atrasă de aceeași instituție, însă demararea lucrărilor depinde de Guvern. Consiliul Județean Timiș este pregătit să acopere toate costurile de demolare, de pregătire a terenului și de asigurare a utilităților, motiv pentru care facem un apel public către Guvernul României să urgenteze aprobarea indicatorilor tehnico-economici și să dea hotărârile care permit începerea lucrărilor. Zic «facem apel» deoarece susțin solicitările suporterilor, ale familiilor care au juniori care se antrenează și, nu în ultimul rând, înțeleg nevoia organizatorilor de evenimente care depind de existența unui spațiu care să facă posibile evenimentele de anvergură, în interiorul orașului”, a postat, după ședință, Nica pe pagina sa de Facebook.
CJT se va ocupa doar de demolarea arenei actuale. De asemene,a are de suportat costul racordului la utilități, aspect care nu îl pătește CNI la astfeld e proiecte. Estimările sunt la 7 milioane din cele 137 de milioane de euro. ”Noul stadion va fi unul multifuncțional, cu facilități sportive, expoziționale și de divertisment, gândit pentru întreaga comunitate. Investiția va fi realizată de către Compania Națională de Investiții, arena urmând a fi predată în patrimoniul județului Timiș”, mai spune Nica, pe Faceobok.
Numărul de locuri va fi același ca la stadionul încă în picioare, 32.000.