„Hamlet”, una dintre capodoperele lui William Shakespeare, este veche de peste 400 de ani. Cu toate acestea, iubitorii de teatru din Timişoara vor avea parte de „un manifest pentru dreptul neîngrădit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a rămâne ei înșiși, pentru dreptul de a-și păstra vocea distinctă în societate”, aşa cum spune directorul Naţionalului timişorean Ada Lupu Hausvater. Prima reprezentație, în avanpremieră, este programată marți, 10 mai, de la ora 19:00, în Sala Mare, fiind urmată miercuri, 11 mai, de la aceeași oră, de premiera oficială.

Shakespeare ne este veșnic contemporan, peste secole, peste generații. Este o realitate pe care Teatrul Național din Timișoara o afirmă deschis prin noua sa montare cu „Hamlet”, în traducerea și adaptarea „remix” a lui Peca Ștefan și în direcția de scenă a Adei Lupu Hausvater. În decembrie 2015, timișorenii au fost invitați la un concept nou, ce îmbină muzica de astăzi cu o operă dramatică scrisă în urmă cu 415 ani, astfel că pe scenă a avut loc „demoHamlet. Concert Subcarpați”. Evenimentul a ridicat o sală întreagă în picioare.

Spectacolul Naționalului timișorean, ale cărui repetiții sunt în plină desfășurare, cercetează – în interiorul binecunoscutei povești – destinul unui om neintoxicat de mizantropie, compromisuri și meschinării, într-un context șocant de asemănător cu cel al cotidianului imediat. Acestui „Hamlet” al anului 2016  îi răspunde live muzica trupei Subcarpați, într-o întâlnire în care ritmurile ultracontemporane și liniile melodice autentice românești traduc sensurile profunde ale unui text esențial pentru cultura universală.

 „«Hamlet» este un manifest pentru dreptul neîngrădit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a rămâne ei înșiși, pentru dreptul de a-și păstra vocea distinctă în societate.  Cred că generațiile care vin au nevoie să-și descopere echilibrul și că societatea, de asemenea, trebuie să restabilească un adevăr fundamental  – acela că putem exista doar în firescul, în  naturalețea unei vieți curățate de teamă, de jumătăți de măsură, de minciună și de amoralitate”, declară Ada Lupu Hausvater, directorul de scenă al spectacolului.

Spectacolul Naționalului timișorean calibrează dilemele unei generații pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut în aproape toate aspectele existenței. Hamlet însuși este doar un om tânăr, solar, inteligent, firesc și cu simțul umorului, pus într-o serie de situații strâmbe, de mari compromisuri. Noua realitate în care se trezește constrâns să trăiască este ca o cutie a Pandorei pe care el o refuză, dar care totuși este deschisă de minciunile, lașitățile, oportunismul, comoditatea și mai cu seamă de refuzul celor din jurul său de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile pe care le fac.

Echipa care lucrează la acest spectacol îi reunește pe actorii: Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici,  Ramona Dumitrean / Cristina König, Flavius Retea, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarnițki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionuț Iova și Marius Lupoian. De asemenea, este important de menționat că în distribuția spectacolului îl regăsim pe Marius Andrei Alexe – cunoscut publicului și ca „MC Bean” – căruia i se alătură Valentin Popescu („Vali Umbră”).

Muzica este semnată de Subcarpați, un fenomen muzical descris ca „manifest cultural contemporan” – un proiect ce mixează muzica electronică, ritmurile hip-hop și dubstep – cu teme din folclorul românesc, într-o suprapunere eclectică, elaborată, accesibilă și acroșantă pentru public.

Decorurile și costumele aparțin Iulianei Vâlsan, unul dintre cei mai prolifici și premiați artiști vizuali din noul val – artista reunind, în portofoliul său – numeroase scenografii, picturi, instalații etc. Efectele video sunt realizate de KOTKI visuals, un studio creativ preocupat de implementarea tehnologiilor multimedia în artele spectacolului, colaborând cu artiști contemporani și festivaluri din România, Bulgaria, Austria, Elveția, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie etc.

Biletele se pot achiziționa la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), marți-duminică, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

A.STOICA

(foto: Adrian Pîclișan / TNTm)

LĂSAȚI UN MESAJ