Astăzi, mai mulți specialiști au pornit într-o plimbare pe Bega cu faimosul vaporșa Pelicanul. Acțiunea se întâmplă în cadrul proiectului Ecluz epe Bega, care își propune să dea un imbold pentru ca turismul, dar și alte activități, pe canal să fie impulsionate.

Acțiunea are loc în cadrul unui curent amplu de abordare a râurilor din prisma noilor politice publice din UE. ”Bega e un element identitar important în contextul orașului Timișoara, din mai multe puncte de vedere și nu numai al orașullui, ci și al localităților limitrofe. Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai largă a unei organizații sau platforme de asociații profesionale, Apele Unite ale României, platforme informale care pun la un loc perspective noi de a lcura cu apele, cu râurile în special. Este o mișcare sau inițiativă a unor specialiști care propun o altă abordare, din perspectiva noilor politici publice. Ceea ce facem noi astăzi este începutul unui proiect mai amplu, prin care încercăm să implicăm cât mai mult expertiza locală, națională, și unde nu o avem, apelăm la experți externi”, a spus Ovidiu Daneș, de la Fundația DALA.

Timișorenii și nu numai sunt invitați să se plimbe mai des pe Bega, pentru a cunoaște orașul și împrejurimile. ”Rolul proiectului este de a mai pune la masă mai mulți specialiști. În viitor, vrem să trecem de ecluza de la Sânmihai. folosind faptul că Pelicanule ste din nou în patrimoniul orașului. Vrem să trecem de ecluza d ela Sânmihai. În viitorul apropiat, vrem să trecem și de ecluza de la Uivar. Vrem să facem lumea să înțeleagă ecluză, tot ce înseamnă sistemul hidrotehnic care a stat la baza dezvoltării regiunii. Lucrurile acestea s-au cam uitat. Folosindu-de pe Pelican, ne dorim să vedem Bega și în afara orașului”, a spus Bogdan Demetrescu, de la D Proiect. Din 1983, de când a fost adus în Timișoara, Pelicanul a fos tfolosit o vreme chiar la transportul de navetiști din periurban.

La Ecluze pe Bega vor fi două zile de discuții despre cum se poate valorifica mai bine potențialul canalului Bega, în 17 și 18 iunie. Vor fi două zile de woskshopuri și sesiuni de discuții, iar, ulterior, cei implicați se pot implica în realizarea unui plan concret pentru revitalizarea cursului de apă și a împrejurimilor. La discuții vor participa specialiști precum arhitectură, urbanism, peisagistică, instituții cu activitate legată de apă, precum Apele Române, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, dar și ONG-uri și companii private.

Practic, în zilele în care are loc evenimentul, se va face o călătorie în aval, de la Pontonul terasei D arc, peste drum de care descoperim emblematicul vaporșa Pelicanul, până la ecluzele de la Sânmihaiu Român și Uivar. Pe traseu, specialiștii vor căuta modele de bune practici, dar și probleme ce trebuie rezolvate și vor analzia modul în care se întrepătrund comunitățile locale cu cadrul natural și patrimoniul construit. La final, se va organiza o petrecere cu muzică din Serbia.

Ecluze pe Bega e un proiect pentru comunitate, inițiat de comunitate – biroul de arhitectură D Proiect, clubul D arc Timișoara și Fundația DALA. Proiectul e finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului ImpulsÎnComunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ