DISTRIBUIȚI

Ieri, 11 februarie, profesorul și academicianul Toma Dordea a fost omagiat în cadrul unei festivități care a avut loc la Universitatea Politehnica din Timișoara. Prilejul a fost împlinirea a 100 de ani de la nașterea profesorului, iar evenimentul a avut loc într-o formulă restrânsă.

Toma Dordea a fost creatorul școlii de mașini electrice de la Politehnica și evenimentul d eomagire a sa a fost organizat în parteneriat cu Academia Română. Evenimentul de la biblioteca UPT a avut fost transmis și pe Zoom, dar și pe paginile de Facebook ale organizatorilor. Au luat cuvântul Dan Dubină, rectorul, Florin Drăgan, Sorin Mușuroi, prorector al UPT și moderator al evenimentului,  Ion Boldea, Ileana Torac,  Aurel Câmpeanu, de la Universitatea din Craiova, Radu Munteanu, de la Universitatea din Cluj Nicolae Muntean, dar și foști studenți ți colaboratori ai lui Toma Dordea. Fiica academicianului, Doina Ionaș, a primit cu această ocazie o plachetă Ad Honorem. S-a proiectat și discursul lui Toma Dordea de la cursul festiv din 2011.

Născut în Sibiu, absolvent al Facultății de Electrotehnică, Dordea a rămas în UPT toată viața. Cercetările s-au materializat la Întreprinderea de Construcții Mecanice Reșița, la întreprinderile Electromotor din Timișoara sau Electroputere din Craiova pentru locomotivele Diesel electrice, la centralele electrice de la Turceni și Rovinari sau la hidrogeneratorul de la Râul Mare din Retezat. Autor a numeroase lucrări științifice, din 1994 este membru al Academiei Române, iar din 2008 este cetățean de onoare al Timișoarei. S-a sitns la vârsta de 94 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ