DISTRIBUIȚI

Asociația Acasă în Banat, condusă de timișoreanul Radu Trifan, este pe cale să înceapă un nou proiect major pentru Banatul montan. Prin proiectul „Salvăm morile de apă” urmează să refacă nu mai puțin de zece mori de apă de pe Clisura Dunării, dar și din Țara Almăjului, într-un proiect ce vizează beneficiile pentru turism, dar și pentru localnici.

Asociația s-a apucat serios de treabă și a identificat peste 250 de mori de apă doar în Caraș-Severin, zona cu cele mai multe astfel de mori din țară. Morile de apă fac o făină foarte bună, în special cea de mălai, care este de calitate superioară celei din comerț. În acest an, s-a renovat deja o moară de apă de la Sasca Montană. Acum, cu ajutorul Fundației Orange, Acasă în Banat vrea să renoveze până la final de an zece mori de apă din trei localități: Gârnic (localitate cu minoritate cehă de pe clisură), Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) și Pârvova (comuna Lăpușnicel). Pentru Gârnic, lucrările vor începe în curând, cu patru mori din zonă.

Radu Trifan a explicat că nu a fost deloc ușor să aleagă morile. ”Suntem deja în pole-position, ne pregătim. Săptămâna viitoare vom avea prima intervenție. Nu a fost o alegere ușoară pentru că sunt foarte multe localități în Banatul montan în care sunt mori de apă. Sunt peste 250 de mori de apă. Noi anul trecut, în urma unui recensământ, am depistat 243, dar anul acesta am mai găsit câteva.  Alegerea este foarte dificilă. În acest domeniu s-au cunoscut atât de puține, sau, mai bine zis, s-a s-a pierdut foarte mult din ceea ce s-a știut deja”, a explicat Radu Trifan. În august-septembrie se va lucra la morile din Șopotu Vechi, iar în octombrie-noiembrie se va lucra la morile de apă din Pârvova.

Proiectul celor de la Acasă în Banat a câștigat o finanțare 32.000 de lei de la Fundația Orange. ”În fiecare an, mai precis din 2012, Fundația Orange a lansat un program pentru angajații Orange, pentru a ne implica oarecum în comunitate și să dăm un exemplu pentru ceilalți. Anul acesta au fost șapte proiecte care au câștigat, printre care și al meu. Totul a început anul trecut, alături de Radu am participat la Color the Village. Mi-a transmis o idee și un sentiment foarte plăcut făcând voluntariat în astfel de situații”, a spus Andrei, reprezentantul celor de la Orange.

Cei de la Acasă în Banat au deschis deja înscrierile pentru proiect. Deja asociația și cei de la Orange au adunat 52 de voluntari. Aceștia vor fi împărțiți în grupuri nu mai mari de 20, în contextul pandemiei. Primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17 – 19 iulie 2020, la Gârnic, județul Caraș Severin. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile (canalele de aducțiune a apei), vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile.

LĂSAȚI UN MESAJ