Actrița timișoreană Ida Jercsek-Gaza va primi premiul pentru întreaga activitate al Gala Premiilor UNITER. Distincțiile au fost anunțate deja, iar cele patru teatre timișorene au fost recompensate și ele pentru contribuția la viața culturală și multiculturală a urbei.

Născută la Timișoara în 1947, Ida Jarcsek-Gaza este un simbol cultural al comunității germane din oraș. A absolvit secția germană a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar apoi a început să joace la Teatrul German de Stat din Timișoara, instituție pe care a ajuns să o conducă în perioada 2003-2007. Anterior, actrița care și-a cultivat emreu și trilingivismul, căci avea și origini maghiare, a fost şefa Secţiei de actorie în limba germană a Facultăţii de Muzică din cadrul Universității de Vest.

Ca actriță, Ida Jarcsek–Gaza a colaborat cu regizori precum Yuri Kordonski, pentru  ”Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, Răzvan Mazilu, pentru ”Cabaret”, Clemens Bechtel, pentru ”Pescărușul”, Volker Schmidt pentru ”Livada de vișini”, Bocsárdi László, pentru ”Electra”, sau, mai recent, Alexander Hausvater, pentru ”Dumnezeul Kurt”. A participat la turnee d etatru în Germania, Polonia, Ungaria și Austria.

La viitoare gală a premiilor UNITER vor fi distinse și Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Teatrului German de Stat Timișoara și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”. Se va acorda un premiu special pentru contribuția la viața culturală a Timișoarei, capitala culturală europeană în 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ