DISTRIBUIȚI

Ne cutremură efectiv ceea ce se întâmplă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) „Regele Mihai I al României din Timişoara”. Vorbim de o adevărată batjocură la adresa banului public, un fenomen ce nu pare să-l deranjeze prea tare pe rectorul instituţiei, prof. dr. Paul Pîrşan. Aceasta în condiţiile în care – potrivit resurselor publice de informaţii la care am avut acces – achiziţiile la suprapreţ, prin umflarea efectivă a valorii estimate, au devenit un obicei la USAMVB. Având în vedere diferenţele colosale dintre preţurile pieţei libere şi cele la care achiziţionează instituţia menţionată, este evident că nu vorbim de o banală neglijenţă, ci de un sistem organizat de cheltuire nesăbuită a banului public. Aspect asupra căruia, în mod firesc, ar trebui să se aplece organele cu atribuţiuni de control. În această ediţie tipărit a săptămânalului nostru vă oferim un singur exemplu. Aparent banal, dar deosebit de grav.

În data de…
…16 februarie a.c., utilizând Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), USAMVB a achiziţionat o imprimantă multifuncţională Kyocera Taskalfa 2551 CI la preţul de 16.775 de lei (echivalentul a 3.777 euro) plus TVA.
facsimil1
Achiziţia s-a făcut de la Incremental SRL Timişoara, peste preţul maximal (16.700 de lei plus TVA) stabilit pentru această procedură.

Primul aspect care ne-a trezit suspiciuni a fost că, la începutul lunii decembrie, Incremental SRL a vândut un echipament similar către Teatrul German de Stat Timişoara la preţul de 14.195 de lei (echivalentul a 3.203 euro) plus TVA.
similar-teatrul-german-eLicitatie---Detaliu-cumparare-directa-atribuita

Aşadar, în loc ca preţul să scadă, în trendul normal al pieţei IT (valoarea produselor scade odată cu trecerea timpului, dar şi pe măsură ce pe piaţă apar produse/ generaţii noi ale acestora), preţul produsului la aceeaşi firmă a crescut (pentru vânzarea către USAMVB) cu 574 de euro, plus TVA.

Plecând de la…similar-petrosani-LICITATIAPUBLICA
…aspectele de mai sus, am decis că se impune să analizăm în profunzime achiziţiile pe acest segment. Şi am descoperit încă un argument că, sub mandatul rectorului Pîrşan, USAMVB face achiziţii la suprapreţ, angajaţii instituţiei acceptând preţuri vizibil umflate, dar şi evidenta păgubire a bugetului universităţii. În 26 martie a.c., Primăria municipiului Petroşani a cumpărat acelaşi echipament, de la un furnizor local, pentru numai 12.900 de lei (echivalentul a 2.926 de euro), plus TVA. Cu alte cuvinte, la un preţ cu 851 de euro plus TVA mai mic decât a achiţionat acelaşi produs USAMVB.

Iar lucrurile nu…
…se opresc aici. În 31 martie am cerut unor firme, distribuitori Kyocera, oferte de preţ pentru un echipament Kyocera Taskalfa 2551 CI. Drept răspuns, CG & GC iT e-XperT ni l-a oferit la preţul de 2.399 de euro + TVA,


fc2
iar Vlamir Impex SRL s-a arătat disponibilă să ni-l livreze, din stoc, la preţul de 2.800 de euro + TVA.
fc3

Sintetizate,…
…lucrurile stau cam aşa: întrucât rectorul Pîrşan fie le permite acest dezmăţ, fie nu verifică periodic ce fac subordonaţii săi, angajaţii USAMVB au cumpărat o imprimantă multifuncţională cu echivalentul a 3.777 de euro plus TVA. O altă instituţie publică, tot din Timişoara, a cumpărat acelaşi echipament, de la aceeaşi firmă, pentru echivalentul a 3.203 euro plus TVA. În judeţul Hunedoara, Primăria municipiului Petroşani a cumpărat acelaşi echipament de la un furnizor local pentru echivalentul a 2.926 de euro plus TVA. Iar noi, un modest săptămânal de provincie, îl putem oricând cumpăra pentru echivalentul a numai 2.399 de euro plus TVA.

Un calcul simplu…
…ne arată că, prin mecanismul anterior descris, angajaţii USAMVB au păgubit bugetul universităţii cu până la 1.378 de euro plus TVA (echivalentul a peste 7.500 de lei la data redactării prezentului articol).

Tocmai pentru a…
…manifesta corectitudine în activitate, inclusiv în cea de monitorizare a activităţii subordonaţilor, rectorilor li se oferă un nivel de salarizare absolut onorabil, mult peste media câştigurilor din ţara noastră. Potrivit celei mai recente Declaraţii de avere, disponibilă public, salariul lunar al rectorului Pîrşan depăşea suma de 12.000 de lei. După umila noastră părere, din când în când, prin sondaj, dl. rector avea obligaţia să verifice pe ce apă irosesc subordonaţii dumnealui fondurile instituţiei. Vom reveni.

Cătălin DOCEA

3 COMENTARII

  1. […] pe aceeaşi temă: Afaceri bulgăreşti sub nasul rectorului Pîrşan. Achiziţii IT la preţ de speculă! Cum să dai … Iată pe mâna cui a dat lucrări Universitatea de Ştiinţe Agricole. Are habar rectorul Pîrşan […]

LĂSAȚI UN MESAJ