DISTRIBUIȚI

Dacă acum două săptămâni, consilierii loclai timișoreni s-au certat la aprobatea Agendei culturale a Casei de Cultură a Municipiului, de data aceasta, la al doilea vot, proiectul a trecut. Liberalii au reușit să impună revenirea la denumirea de „Ruga bănățeană”, iar despre Destivalul de Operă și Operetă s-au dat asigurări că se va ține, chiar dacă cu altă finanțare.

Au fost discuții pe proiect și a doua oară, după ce prima oară, Agenda culturală a Casei de Cultură nu a trecut la vot. Consiliera PRO România Roxana iliescu a propus ca pentru Festivalul de operă și Operetă să se dea 50.000 de lei în caz că evenimentul va primi bani de la Centrul de Proiecte. Jumătate din sump se lua din bugetul evenimentului Excentrica, iar ceilalți 25.000 de lei, de la Etnopol. Dominic Fritz a garantat că festivalul nu dispare. ”Festivalul se va face în continuare, pe scena din Parcul Rozelor pe care am renovat-o. Scena e gestionată de Casa de Cultură. Eu știu că Opera a depsu o cerere de finanțare la Centrul de Proiecte pentru un weekend și, ca să nu fie și alte zvonuri, și la Consiliul Județean Timiș pentru alt weekend. Eu n-am niciun dubiu că va primi finanțare. Dacă cerere depusă nu trece de Centrul de Proiecte, revenim în consiliul local și vă promit că vom găsi o formă”, a declarat primarul.

Simion Moșiu a ridicat din nou o problemă discutată de mai multe ori în ședințele de consiliu local, și anume, că Centrul de Proiecte stabilește cum împarte banii, fără o consultare a aleșilor locali. ”De ce un festival de tradiție a ajuns pe unui centru care are un program care parcă e desprins din serviciile secrete?”, a întrebat Moșiu. ”Centrul a transparentizat această finanțare într-un mod  nemaivăzut. Opera este însă a ministerului Culturii, care de mai mulți ani nu și-a îndeplinit angajamentul său pentru anul 2023. Timișoara a văzut foarte puțini bani, atât pe partea de investiții, cât și pe programul cultural”, a mai spus edilul.

 

Alte discuții au fost despre denumirea de „Ruga bănățeană”, și nu de ”Banatica” pentru evenimentele din jurul hramului Catedralei Mitropolitane (Sfântul Iosif cel nou de la Partoș). S-a votat în unanimitate ca denumirea să rămână ”Ruga bănățeană”, iar ”Banatica” să se cheme a treia zi de evenimente, un festival dedicat minorităților. Dominic Fritz a mai spus că și Bega Bulevard va fi organizat, cu o entitate care va prelua organizarea evenimentului cu tradiționala ”cursă a rățuștleor”.

LĂSAȚI UN MESAJ