DISTRIBUIȚI

În ședința de Consiliu Local Timișoara de marți, 19 aprilie, urma să se voteze ajustarea tarifelor din contractul cu Brantner, care se ocupă de salubrizarea stradală. Proiectul a căzut însă la vot, iar discuțiile din plen și nu numai au scos la iveală situații interesante.

Consiliera locală PRO România, Roxana Iliescu, a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, cu mențiunea că mai sunt aspecte ce trebuie clarificate. ”Nu ne-au fost puse la dispoziție documentele la care se face referire în proiectul de HCL, în raportul de specialitate pe care dumnevoastră vi l-ați asumat, în referatul de specialitate. Se face referire la aceste documente, fără a ni se transmite aceste documente. În mod foarte ciudat, de pe site-ul primăriei lipsește tocmai acest contract. Mi se pare inadmisibil să cereți astăzi să se voteze o ajustare, în sensul majorării acestor tarife, când vreme ne lipsește fundamentare”, a spus Iliescu, la votul pentru proiectul de HCL privind ajustarea anuală a tarifelor la contractul subsecvent de servicii nr.16 din 11.02.2022 aferent Acordului-Cadru de servicii nr.17 din 11.02.2019 privind activitățile specifice serviciului de salubrizare stradală în Municipiul Timișoara.

Astfel, pentru un contract licitat în 2018 și semnat în 2019, la tariful de 13,88 lei fără TVA pentru un metru pătrat pe lună, în 2019, când era primar încă Nicolae Robu, s-a stabilit, dar nu prin vot în consiliul local, majorarea la 15,20 de lei fără TVA per metru pătrat pe lună (suprafață de salubrizat). ”Noi considerăm că este corect să ne referim la contractul din 2018, adică la tariful cu care s-a venit la licitație. Sunte tarife mai mici decât în 2019 și le ajustăm cu inflația, pentru că au crescut costurile. Nu actul adițional din 2019 e varianta propusă, ca noi să ieșim mai ieftin”, a spus primarul Dominic Fritz.

Directorul pentru Timișoara al firmei Brantner (de origine austriacă, cu contracte și în alte orașe din România) a spus și el că firma acceptat raportarea la suma de 13,88 de lei, nu 15,20. ”Avem un program nou, care cuprinde aproape 100% din străzile din Timișoara. S-au dublat suprafețele, s-au dublat frecvențele. Eu cred că suntem pe drumul cel bun”, a spus directorul. Nici el, nici reprezentanții administrației nu au outut lămuri de ce primăria ar fi plătit firma tot cu 13,88 de lei per metru pătrat pe lună, și nu 15,20!

Celălalt consilier local PRO România, Marius Craina, s-a arătat contrariat de acest lucru, ținând cont că ar fi vorba de trei ani în care primăria achita mai puțin decât facutra Brantner! ”Dacă nu ați fost plătiți conform cua ctul adițional semnat de fostul primar, de ce ați stat trei ani ca firmă privată să nu vă luați banii, conform acestui act adițional? De ce ajunge, în 2022 să discutăm de plată ilegală și care nu respectă actul adițional?” a spus Craina.

Întrebarea a rămas fără răspuns. iar proiectul nu a trecut la vot! Ruben Lațcău a refuzat săsnu se supună proiectul la vot.  Doar 13 consilieri au votat pentru ajustarea tarifelor. USRPLUS încă nu are consilier local nou în locul demisionarului Vlad Boldura, iar Răzvan Stana a absenta de la ședință. Cu siguranță, cele 13 voturi au conținut 11 voturi de la USRPLUS, al lui Raul Ambruș, și încă un vot! Proiectul va mai putea fi supus la vot în aceeași formă o singură dată, conform legii.

Astfel, anterior ședinței, Roxana Iliescu a postat pe Facebook că Brantner fură apă de la Aquatim fără a o plăti! ”Firma de salubrizare Brantner fură apa cu care spală anemic străzile din Timisoara, din hidranții stradali! De ce? Simplu! Dacă s-ar fi prezentat la punctele din care au voie să alimenteze mașinile cu apa, cantitățile folosite ar fi fost ușor de identificat (ceea ce nu-i avantajează deloc, pentru că ei mai mult mimează spălatul în loc să facă o treabă serioasă) și-n plus, ar trebui să mai și plătească apa folosită la Aquatim! Iată mai jos dovada și notificarea trimisă de Aquatim către Brantner, prin care reprezentanții Aquatim le cer celor de la Brantner să plătească pentru apa furată!”, a postat Iliescu, cu câteva ore înainte de ședința de plen.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ