DISTRIBUIȚI

În toată țara se iau măsuri pentru a preveni epidemia de coronavirus în România, nde zilele acestea vin mulți cetățeni din Italia. În Timiș, tot mai multe persoane sunt izolate la domiciliu, iar Spitalul Județean a interzis accesul vizitatorilor. De asemenea, și autoritățile județene cumpără ce e necesar pentru carantină și controlul vamal.

După ce Spitalul Județean Arad a luat o măsură similară de duminică seara, miercuri dimineața, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara a interzis vizitele. ”Având în vedere contextul crizei provocate de coronavirus, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara a luat decizia de a interzice vizitele pe toate secțiile unității sanitare începând de astăzi, 26 februarie 2020, ora 12:00. Consultațiile în regim de ambulator și spitalizările de zi se desfășoară după programul normal. Facem apel la toți cetățenii să respecte măsurile impuse, acestea fiind luate în vederea protecție atât a pacienților internați în Spitalul Județean cât și a cadrelor medicale care își desfășoara aici activitatea”, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean.

De asemenea, Consiliul Județean Timiș a aprobat achiziționarea de cinci module complete, adică zece containere simple pentru carantină, precum și 11 termoscanere, pe care le vor folosi polițiștii de frontieră. ”Mi se pare normal, pentru că noi suntem cu statul de vicepreședinte în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență. În baza solicitărilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului Poliției de Frontieră, venim în sprijinul lor cu achiziționarea de module de locuit, cu chicinete, cu baie, cu condiții decente pentru stabilirea acestor modul în punctele de trecere de frontieră, și cu achiziționarea de termoscanere pentru a derula activitatea de scanare a celor ce tranzitează punctele de trecere de frontieră”, a declarat președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Proiectul pentru aceste achiziții a fost aprobat în ședința de consiliu județean de joi. În total, se vor aloca 350.000 de lei pentru containerele de carantină și termoscanere.  Banii provin din fondul de rezervă al CJT. Containerele vor fi la vamă, pe platforme betonate, racordate la curent.  Călin Dobra spune că totul ar trebui să sosească deja în câteva zile. ”Echipa de la investiții face deja demersurile. Au avut și discuții, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Cred că în câteva zile vom avea aceste echipamente și modulele respective la dispoziție”, a mai spus președintele CJT. Primăria Timișoara cumpăra și ea zece astfel de containere modulare.

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Timiș, numărul persoanelor izolate la domiciliu în Timiș a crescut într-o singură zi cu aproape 25%. Astfel, dacă marți, 122 de persoane venite din China și Italia se aflau izolate la domiciliu, miercuri dimineața, numărul a ajuns la 162. Deocamdată, în Timiș nimeni nu se află în carantina stabilită de medici. Măsura intrării în carantină o vor stabili cei de la DSP Timiș. Cei care vor intra în carantina la domiciliu sau în spații speciale vor primi un certificat, pe care îl vor putea ridica aparținătorii. Cu acest certificat, medicul de familie eliberează concediu medical, care poate fi și mai mare de zece zile, și care ulterior, se depune la plătitor.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Timiș a anunțat un tel verde pentru informații privind situația epidemiologică: 0728885726.

foto: institutiimedicale.ro

LĂSAȚI UN MESAJ