DISTRIBUIȚI

Depunerea unui proiect finanțabil 100% din fonduri europene, în valoare de 90.000.000 de lei, având dată limită zilele acestea, este pusă în pericol. Deși președintele CJ Timiș, Călin Ionel Dobra, și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara, Marius Lucian Craina, au conclucrat în demersurile anterioare necesare depunerii proiectului, semnarea un document esențial la nivelul SCJUT întârzie nepermis de mult. Deși personal, sub propria semnătură, a susținut proiectul încă din luna septembrie 2016, managerul unității medicale amintite tergiversează semnarea unui Contract de comodat asupra căruia avea timp să mediteze în ultimii 2 (doi) ani de zile. Printre altele, managerul Craina ignoră prevederile a două hotărâri ale legislativului județean, validate de către Instituția Prefectului – Județul Timiș.

Scurt istoric

La nivelul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara a fost pregătit un proiect în valoare de 90.000.000 de lei, denumit Centru Multidisciplinar pentru Cercetări Avansate în Oncologia Personalizată – CONCEPT, al cărui scop este modernizarea unor laboratoare de cercetare din cadrul Centrului de cercetare ROBOCAPE (Clinica Chirurgie 2), modernizarea unor laboratoare de cercetare din cadrul Centrului de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului – OncoGen, crearea unor laboratoare de cercetare în cadrul Laboratorului Clinic de Analize Medicale al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” și achiziționarea de echipamente necesare îmbunătățirii performanțelor laboratoarelor anterior menționate.

Important de precizat (cu privire la această ultimă componentă a proiectului): este vorba despre aparatură de ultimă generație, unică în România, dar și despre echipamente (tot de ultimă generație) unice în partea de Sud-Est a Europei!

Pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate…
…pentru Acțiunea 1.1.1. – Mari infrastructuri de Cercetare – Dezvoltare, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara trebuie să demonstreze “proprietatea, concesiunea, administrarea sau închirierea clădirii unde se face investiția”. Pe cale de consecință, între UMFT și SCJUPBT trebuie să existe o formă scrisă (în cazul de față un contract de comodat) pentru spațiile în care urmează a fi făcute investiții.

Încă din 20.09.2016,…
…managerul Lucian Marius Craina de la SCJUPBT a fost cel care a cerut Consiliului Județean Timiș să avizeze utilizarea spațiilor necesare derulării proiectului Centru Multidisciplinar pentru Cercetări Avansate în Oncologia Personalizată – CONCEPT la nivelul instituției medicale menționate. Pe cale de consecință, prin HCJT nr. 207/28.10.2016 (disponibilă aici), consilierii județeni au fost de acord, cu 34 de voturi pentru, cu darea în folosință gratuită a unor spații din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timişoara către Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timişoara pentru accesarea finanțării și implementarea proiectului amintit.

În 30.08.2018,…
…consilierii județeni adoptă în unanimitate o nouă hotărâre, nr. 186/2018 (disponibilă aici), care o modifică pe cea din 2016, document prin care perioada de folosință gratuită a spațiilor este modificată, de la 11 ani (cum prevedea HCJT 207/2016) la 15 ani. Modificarea era necesară în vederea respectării condițiilor de eligibilitate.

Îndoieli de 90 de milioane de lei!!!

Cu toate că

  • a avut la dispoziție peste 2 (doi) ani de zile să analizeze pe toate părțile condițiile comodatului cu UMFT;
  • predarea – primirea spațiilor trebuia făcută în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HCJT nr. 207/28.10.2016;
  • hotărârile CJ Timiș (avizate de legalitate de către Instituția Prefectului – Județul Timiș) sunt OBLIGATORII, nicidecum OPȚIONALE, inclusiv pentru SCJUPBT și conducerea acestuia, în speță managerul Marius Lucian Craina;
  • personal a solicitat CJ Timiș, sub propria semnătură, ca spațiile în cauză să fie puse la dispoziție pentru obținerea finanțării și implementarea proiectului Centru Multidisciplinar pentru Cercetări Avansate în Oncologia Personalizată – CONCEPT;

managerul SCJUPBT, Marius Lucian Craina, nu a reușit nici până în ziua de astăzi să semneze efectiv Contractul de comodat între SCJUPBT și UMFT!

Și mai pe românește: managerul Craina (deși avea suficient timp să se lămurească din absolut toate punctele de vedere) este foarte îngrijorat, printre altele, ca nu cumva spațiile puse la dispoziție pentru proiect să afecteze activitatea Laboratorului Clinic de Analize Medicale al SCJUBT ori certificarea acestuia de către RENAR. Și nu a semnat Contractul de comodat, cu toate că – din informațiile noastre – termenul de depunere a proiectului, implicit a documentului în cauză, este de 17 ianuarie 2019!!!

Deși cunoaște situația,…
…implicit riscul de a pierde un proiect de 90 de milioane de lei, un proiect care presupune modernizări, dar și aparatură de ultimă generație, unică în România, precum și echipamente (tot de ultimă generație) unice în partea de Sud-Est a Europei, președintele CJ Timiș, Călin Ionel Dobra, asistă pasiv la afectarea interesului public și ignorarea a două hotărâri ale legislativului județean. Greu de crezut că, undeva în această țară, dorința unui președinte de Consiliu județean și votul aleșilor județeni reprezintă chestiuni opționale pentru managerul unui spital, fie el și Marius Lucian Craina! Greu de crezut că Sud-Estul Europei, România, regiunea Vest și județul Timiș își pot permite luxul de a da cu piciorul la 90 de milioane de lei. Asta doar dacă proiectul CONCEPT, așa cum a fost el gândit, ar împiedica intenția de externalizare spre mâini și buzunare private a Laboratorului Clinic de Analize Medicale. Despre asta ce ziceți? Vom reveni.

Iată documentul prin care managerul Marius Lucian Craina făcea, sub propria semnătură, lobby direct la CJ Timiș pentru proiectul CONCEPT:

LĂSAȚI UN MESAJ