DISTRIBUIȚI

În plină criză de imagine pentru campania electorală din partid, președintele PNL al Consiliului Județean Timiș Alin Nica a ieșit cu niște declarații șocante. El spune nici mai mult nici mai puțin că mâine, 22 aprilie, Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Nica spune că cei din Comisia Europeană au convocat o ședință de urgență, îngrijorați de faptul că la Timișoara programul cultural nu avansează. ”Mâine se va desfășura o ședință de urgență convocată de Comisia Europeană pe tema Timișoara Capitală Europeană a culturii în 2023. Comisia Europeană ne-a convocat în această ședință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de a debloca proeictul Timișoara Capitala Europeană a Culturii. Ședința a fost planificată încă de acum o lună, dar la cererea Primăriei Timișoara, această ședință a fost amânată. Am înțeles că s-ar fi dorit să se amâne încă odată lucrurile. Din păcate, Timișoara chiar riscă să piardă titilul de Capitală Europeană a Culturii. Și nu este doar un joc de cuvinte sau a o verbalizare a unei intenții a vreunui funcționar de la Comisia Europeană. Este chiar o amenințare serioasă. De fiecare dată când participa la misiunile de monitorizare sau în juriul de selectare a altor capitale ale culturii sunt întrebat despre situația de la Timișoara”, a spus Nica, care a precizat că a făcut aceste declarații ca membrul în juriul de desemnare și monitorizare ale capitalelor europene ale culturii, poziție pe care o ocupă de 10 ani.

Președintele CJT spune problema lipsei banilor va compromite proiectul. Apoi, își promite bombastic expertiza pentru a debloca proiectul. ”Chestiunea finanțării este una care nu a fost rezolvată până acum. Toți cei trei mari finanțatori, primăria, consiliul județena și Ministerul Culturii nu și-au ținut angajamentele de finanțare a programului cultural în amplitudinea pe care au angajat-o prin dosarul de candidatură. Anul trecut, când am preluat mandatul de președintele al consiliului județean în noiembrie, din CJT nu se pltăise nici mpcar un leu pentru acest proiect. Nici măcar cotizația anuală nu fusese plătită. Am făcut demersul ca 750.000 să fie achitați din contul CJT către asociație. Din  păcate, d ela ultima mea intervenție, de la ultimele alegeri, nu s-a făcut niciun pas concret în acest sens. Știu care sunt sensibilitățile și neliniștile la nivel de Comisie Europeană despre Timișoara 2023. E un proiect prea important ca să există înțepături politice și șicane între cei care ar trebui să fie parteneri. Îmi pun la dispoziție întreaga mea expertiză în acest domeniu”, a punctat Nica.

Practic, problema e că la nivel de primăria nu s-a stabilit dacă se va mai finanța asociația de profil sau se vor da bani prin Centrul de proiecte înființat de Robu. ”Aștept direcția de la principalul finanțator, care este primăria, să știm care este viziunea lor de viitor. Fie să se folosească asociația existentă și să se numească noi membri în bordul asociației, care să în prezent nu are cvorum, fie realizarea unei instituții publice care să implementeze programul artistic. Ambele soluții pot fi valide, dar fiecare are dezavanataje. Nu știu dacă îi este jenă (n.r primarului Dominic Fritz) să apelez ela ajutorul meu. Nu înțeleg care îi este reținerea. Avme întâlniri, dar sunt doar discuții sterile. Și pe mine mă deranjează. Procedural, validarea se dpă după ultima vizită de monitorizare din 2022. Până atunci se monitorizează progresul. În istoria d epeste 60 de ani, nu au fost cazuri în care nu se acorde, dar au fost cazuri în care s-a stat în dubiu. Dar comisia nu exclude să apele la acest drept, de recomandare de neacordare a titlului”, a mai spus Nica.

Reamintim că Nica și Fritz se ceartă de luni bune pe orice mizilic, deci declarațiile trebuie privite în acest context, cu reținere!

LĂSAȚI UN MESAJ