DISTRIBUIȚI

La fel ca la instituirea primei carantinări a Timișoarei, votată pentru 14 zile de către autoritățile județene, și acum, când măsura a fost prelungită 3 zile de către Raed Arafat, Alin Nica a ieșit cu diverse direcții și sfaturi pentru a combate răspândirea coronavirusului. De data aceasta, Nica a venit și Marilen Pirtea în ”sprijin”, cu o listă interminaiblă de măsuri economice.

De altfel, Nica nu a venit cu mai nimic nou față de alte solicitări, iar Pirtea, nici atât, deoarece a mai rpezentat ale propuenri economice deja preznetate public. Nica a fost din nou foarte vehement la adresa deciziei de prelungire a carantinării. ”Faptul că această carantină a fost prelungită într-un mob abuziv, aș spune eu, pentru că nu am văzut temeiul juridic care eprmtie acest lucru, reprezintă pentru noi timișorenii și timișenii o palmă peste obraz, un abuz fără precedent și o bătaie de joc la adresa noastră. Această carantină normală nu și-a arătat efectele și noi știam deja din capul locului că așa va fi, atâta timp cât viața noastră nu se schimbă cu nimic în această perioadă, atâta timp cât o hârtie nu te ferește de virus. Măcar să fi făcut carantină ca la carte. Aceste două săptămâni au chinuit inutil 400.000 de timișoreni, au chinuit zeci, sute și mii de firme. Presiunea pe spitale și pe locurile din ATI  nu a dispărut, nu s-a redus, dimpotrivă, a crescut”, a spus Nica.

Președintele CJT a propus mai multe modalități prin care este d epărere că se scade răspândirea virusului. Una dintre direcții ar fi creștere ritmului de vaccinare, deși au fos tmulți vaccinți depistați ulterior pozitivi. Nica a vorbit despre vaccinae la medicii de familie sau în centre drive-thru. Liberalul vrea mutarea forțelor de ordine de la intrările din oraș în interior, în zonele aglomerate, unde să atragă atenția oamenilor să poartă măști și să nu se adune în grupuri mai mari de 6, cu o atitudine proactivă, nu cu prioritatea de a da amenzi. De asemenea, Nica vrea mărirea numărului de paturi ATI alocate bolnavilor de covid-19. Marilen Pirtea a vorbit despre măsurie conomice precum micșorarea de TVA pentru domeniul Horeca, scutirea, reducerea sau amânarea plății taxelor și plata la timp a returnărilor de TVA și a concediilor medicale.

Nica spune că CJT analizează să atace în instanșa impunere de 3 zile de carantină de către Raed Arafat. ”O decizie democratică într-un comitet județean este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă la nivel central. Aș vrea să-i transmit domnului secretar de stat Raed Arafat ca în loc să prelungească această carantină , ar putea să operaționalizeze unitatea mobilă din curtea Spitalului Municipal. Această stă nefolosită de 4 luni, iar noi ne plângem că nu avem locuri și din cauza asta carantinăm peste 400.000 de locuitori. Când va face aceste lucruri atunci să-și permită să treacă peste deciziile luate la nivel județean”, spune Nica.

Măsura carantinării nu a fost doar susținută de ministrul USR-PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, ci și de colegii de partid ai lui Nica, premierul Florin Cîțu și ministru de Interne, Lucian Bode. Nica spune că nu are o problemă să-și contrazică colegii din PNL. ”I-am spus primului-ministru că această carantină formală nu-și are rostul. Nu am nicio reținere în a-mi contrazice colegii de partid, dacă e în interesul județului Timiș. Clar voi fi foarte vehement împotriva acestei practici de desconsidera autoritățile locale și a lua horărâri de la București”, a punctat Nica.

 

LĂSAȚI UN MESAJ