Praf în ochi! În luna mai 2014, iritat nevoie mare, primarul Robu declara că Urbanito City Concept SRL, societatea din București care s-a ocupat, angajată fiind de Primăria municipiului Timișoara, de elaborarea studiului de fezabilitate pentru skatepark, refuză să predea documentația pentru varianta de 1 milion de lei a skateparkului, încercând să oblige municipalitatea să accepte o variantă de 1 milion de euro. În realitate, în ciuda lamentărilor primarului Robu, proiectul – deja licitat – se va face pe mai mult de 2,1 milioane de lei. Cu alte cuvinte, nu e nici de un milion de euro, cum ar fi vrut cei de la Urbanito, nici de 1 milion de lei, cum ar fi vrut Robu. Pentru că are balta pește, proiectul – unul neaflat pe lista pe priorități a timișorenilor, după cum veți afla – se va face pentru 1,1 milioane de lei mai mult decât zicea Robu că ar vrea.
Orice proiect scump…
…începe cu un story lacrimogen. Vrăjeala ieftină care a stat la baza pistei de skateboard ce va fi amenajată pe bani grei la extremitatea parcului A. Scudier, cu acces din bulevardul Republicii, a fost lansată chiar de primarul Robu. Tinerii i-ar fi șoptit, suficient de tare încât să audă, că și-ar dori piste de skateboard în Timișoara. Iar primarul, atent cum altul nu-i la dorința electoratului tânăr, s-a și executat.
Facem o pauză, să ne punem de acord. Este firesc ca, în limita posibilităților, edilii locali să răspundă solicitărilor de tot felul sosite din partea cetățenilor. Dar aceste cereri ale omului de rând trebuie puse în raport direct atât cu prioritățile majorității populației, cât și cu posibilitățile financiare ale municipalității. Degeaba ar dori, să zicem, niște tineri șoptitori câte un teren de baschet la fiecare colț de bloc dacă municipalitatea nici nu și-ar permite, și nici n-ar fi o prioritate generală a oamenilor de rând. Ne întrebăm, fără pretenția de a fi onorați cu un răspuns din partea edilului care bate lumea-n lung și-n lat, ce s-ar fi întâmplat dacă tinerii șoptitori i-ar fi cerut primarului legalizarea prostituției, a consumului de droguri și niște parcuri dedicate comunității gay? S-ar fi apucat Robu, edilul care vorbește/stă pe Facebook (cu mobilul din dotare, pe mii de euro din taxele și impozitele plătite de timișoreni) imediat de lucru? Credem că nu.
Revenim,…
…în cele ce urmează, la chinurile facerii pistei de skateboard. În mai 2014, primarul Robu nu-și dorea pistă de skateboard mai scumpă de 1 milion de lei. Două luni mai târziu însă, sub nr. SC 2014 – 19.969 din 31.07.2014, printr-un referat semnat de viceprimarul Diaconu, secretarul Cojocari, plus doi directori și un șef de birou, document avizat juridic și apoi aprobat de primarul Robu, propunea fix așa:
„Emiterea unei Hotărâri de Consiliu Local al Municipiului Timişoara pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru <<Amenajarea pistei de skateboard>> în Municipiul Timişoara, valoarea investiţiei fiind 2.307.990,00 lei (TVA inclus), conform Devizului General întocmit de SC Urbanito City Concept SRL, conform Anexei…”.
Deși n-avem informații…
…certe că vreun personaj din administrația locală ar fi dat cinstea pe rușine, pare absolut misterios modul în care, la nici două luni diferență, studiul de fezabilitate al celor SC Urbanito City Concept SRL a devenit, brusc, demn de aprobat de către edilii locali, iar valoarea investiției (2.307.990,00 de lei, TVA inclus) s-a dovedit a fi una absolut corectă. Asta deși, vă reamintim, primarul Robu dorea musai varianta de 1 milion de lei a parcului, sens în care s-a și lansat în afirmații la orice microfon care i-a ieșit în cale în luna mai 2014.
În fond, nici…
…nu mai are relevanță parcursul precis al actelor anterior citate. Ci doar faptul că, prin Invitația de participare nr. 369640 din 30.01.2015, Primăria municipiului Timișoara a lansat cererea de oferte în vederea atriburii contractului „Execuție lucrări pentru obiectivul de investiții <<Amenajare pistă de skateboard>> în Municipiul Timișoara”. Un contract estimat, la momentul lansării cererii de ofertă, la valoarea de 1.846.328,40 lei, fără TVA.
În oferte s-au contrat, cum zice și la facsimil, TCS & CT SRL Arad, pe de o parte, și Kasdum – GF SRL Drobeta Turnu Severin, alături de Eco Bau Parc SRL Timișoara (terț susținător) și Inatim Elc SRL Timișoara (subcontractant).
Zilele trecute…
…prin contractul 82 din 10.04.2015, lucrarea a fost atribuită celor de la Kasdum-GF SRL, cu subcontractantul menționat, pentru valoarea de 1.699.000 de lei plus TVA. Astfel, proiectul pe care primarul Robu îl dorea musai la 1 milion de lei va costa cel puțin 2,1 milioane. Tot lei. Formularea „va costa cel puțin” nu e deloc întâmplătoare. În 2014, Kasdum-GF SRL și doi subcontractanți (între care și SC Inatim Elc SRL Timișoara) câștigau, tot la Primăria Timișoara, un contract din cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale a Liceului <<Nikolaus Lenau>>”. De curând, vă reamintim, Kasdum-GF a oprit lucrările la Lenau din motive aparent obiective. Și, în plin scandal cu proiectantul și reprezentanții administrației locale, a afișat un banner inscripționat: „Lucrările la acest obiectiv de investiții au fost oprite datorită incompetenței funcționarilor din primărie și a greșelilor majore de proiectare”. În afara faptului că noi am fi scris „din cauza” în loc de „datorită”, chiar nu ne propunem să ne contrazicem cu constructorul. Are dreptate.
Care sunt…
…prioritățile timișorenilor? Le-am aflat din grupul de Facebook denumit “Împreună pentru Timișoara”. Unde, printre invitații de genul „citiți interviuri cu mine” și ipostaze de pe meridianele lumii cu/despre primarul Robu, am analizat răspunsurile la Sondajul nr. 28 – „Ce priorități necesită, în opinia dvs., Timișoara?”. Iar timișorenii au răspuns: centura, renovarea Centrului Istoric, Gara Nord, parcări, racord între A1 și aeroport, amenajarea malurilor Begăi, trotuare, curățenie, problema mirosului de la Continental (nu cantina hotelului, ci halele fabricii de anvelope), pasaje, arterziene și câte și mai câte. Plus semafoare inteligente. De 500.000 de euro, cât dă pe pista de skateboard, primarul ar fi putut amplasa vreo 30 de semafoare absolut inteligente. Chestiune care, pe lângă fluidizarea traficului, ar fi redus serios numărul accidentelor. Dar, dacă asta vor timișorenii, nu e musai să și facă primarul Robu. Care e mai degrabă preocupat de o pistă de skateboard, de zici că-i navă spațială. Vom reveni.
Cătălin DOCEA