DISTRIBUIȚI

Întâlnirea despre care președintele CJT Alin Nica spune că ar putea duce la retragerea titlului de Capitală Europeană a Culturii a avut loc astăzi. Firește, nici nu s-a pus problema de așa ceva, așa cum a încercat liberalul doar să mai agite spiritele, singurul lucru pe care, de altfel, îl face în ultima perioadă.

La întâlnire au participat atât Alin Nica, cât și Dominic Fritz, Simona Neumann, dar și Demeter Andras, secretar de stat în ministerul Culturii. Primarul a dorit să clarifice aberațiile declarate de Alin Nic,a iar reprezentanți Comisiei Europene au sublinat ei nu pot retrage nimic, ci doar ministerul Culturii poate retrage titlul orașului în sine. De asemenea, cei din Comisia Europeană au subliniat că este extrem de improbabil să se întâmple asta, așa cum Nica anunța pentru capital elecoral. S-a ajuns la concluzia că toate instituțiile implicate trebuie să coopereze mai bine pentur a recupera ultimii 5 ani, în care nu s-a făcut ceea ce trebuia.

Întâlnirea a fos tprogramaăt în vederea unei vizite de lucru care va avea loc în luna iunie. Primăria a prezentat strategia măsurile pe care municipalitate le-a luat și le va lua în perioada următoarepentru a debloca activitatea Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, dar și penru a reda încredere în proiect. La strategie lucrează de la Insula 42 și Helianthus Research, format din fostul ministru al Culturii din guvernarea Cioloș, Corina Șuteu, Oana Radu și Raluca Iacob.

Se vizează, în primul rând, măsuri pentru ca asociația condusă de Simona Neumann să fie din nou funcțională. ”În 2016, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoții și energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat și este nevoie de un restart.  Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore: valul de demisii ale unor oameni valoroși, prevederi și proceduri statutare invalidate de instanță, lipsa unor proceduri transparente, precum și lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural”, spune primarul.

Urmează săs e completeze în sfârșitul Consiliul Director al asociației în luna mai, iar autoritățile promit că îniunie se vor implementa mecanisme clare de finanțare. În iunie-iulie, AGA va fi deschisă pentru noi membri, iar tot în iunie, se promite că se va face o platformă colaborativă pentru finanțări. În septembrie se va stabli și un program pentru proiecte în perioada 2022-2024. ”În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm in jurul proiectului.Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor. Primăria Timișoara va acorda tot sprijinul, însă condiționează acest suport de implementarea unor proceduri clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv”, a mai spus edilul.

Autoritățile locale promit că vor grăbi demersurile pentru infrastructura culturală necesară pentru desfășurarea evenimentelor, adică Centrul Multicultural Mărășești, fostele cinematografe „Dacia”, „Victoria” și „Studio”, Turnul de Apă din Iosefin, precum și MultipleXity, pentru care se așteaptă proiecutl tehnic. ”Proiectul Timișoara 2023 este un catalizator al vieții culturale timișorene, parte dintr-o reformă amplă a ecosistemului cultural local, demarată prin înființarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și inițierea unui nou regulament privind finanțările nerambursabile pentru cultură”, mai spune Fritz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ