„Nu se mai găsim meseriaşi să-i angajăm, să ne facem treaba cu ei”, se plâng numeroşi angajatori, care ar da salariu cuiva, dar mulţi dintre cei pe care-i găsesc disponibili pe piaţa muncii nu au calităţile profesionale căutate.
Unde sunt meseriaşii de altă dată? AJOFM Timiş are listate 198 de locuri de muncă, majoritatea pentru persoane fără studii superioare, dar care, în mod obligatoriu, trebuie să aibă un atestat profesional, un certificat de competenţă, un act care să certifice faptul că cunosc meseria. Însă, se întâmplă şi invers. Angajatorii preferă să identifice ei meseriaşii, iar dacă nu au patalama, să le obţină certificarea.
Ne-am interesat despre comportamentul şomerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar care nu au certificate care să le dovedească abilităţile profesionale. Am întrebat-o pe Elena Jianu, managerul Euro Jobs SRL, societate care se ocupă cu specializarea şi certificarea competenţelor, dacă firmele caută personal specializat chiar la societăţile de certificare sau aleg să caute pe piaţa muncii?
„De cele mai multe ori se întâmplă ca firma să aibă oameni în organizaţie foarte bine pregătiţi din punct de vederea al experienţei profesionale, dar aceştia să nu aibă calificare în meseria respectivă. Aici intervenim noi ca şi Centru de Evaluare şi Certificare, tocmai pentru a veni în sprijinul atât al angajatorului cât şi al angajatului. Principalul avantaj este timpul scurt de obţinere al Certificatului de competenţe profesionale – acesta fiind între una şi trei zile, astfel încât nu afectează programul normal de muncă al angajatului şi nici scoaterea din producţie, aşa cum se întâmplă în cazul cursurilor de calificare (cu participare zilnică între 3 şi 9 luni)”.
Prin urmare, angajatorii caută oameni bine pregătiţi. Dar ce caută oamenii bine pregătiţi, fără loc de muncă? În general, aceştia caută un angajator care să plătească bine şi să fie corect. Iar de cele mai multe ori oamenii bine pregătiţi se orientează spre ţările dezvoltate ale UE. Ca să poată accede pe piaţa muncii şi să obţină un loc de muncă conform pregătirii lor, aceştia pot obţine o certificare a competenţelor pentru meseriile căutate atât în UE, cât şi în ţară. Fiecare Centru de evaluare trebuie să aibă o varietate de programe autorizate pentru a putea răspunde multiplelor cerinţe de pe piaţa forţei de muncă. Cei care vor să-şi găsească un loc de muncă sau aceia care vor să se reorienteze pe profesional din diverse motive sunt conştienţi că fără o pregătire în domeniu au slabe şanse.
„Angajatorii caută personal calificat, şi experienţa educaţională în domeniu este printre primele lucruri de care sunt întrebaţi. Totodată, serviciile noastre se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor care lucrează atât în ţară, cât şi în străinătate, în meserii cum ar fi: îngrijitor bolnavi la domiciliu, cameristă, bucătar, ospătar, măcelar, mecanic auto. Centrul nostru este autorizat să evalueze competenţele profesionale şi în meseriile: pavator, instalator apă – canal, tâmplar – dulgher- parchetar, lucrător comercial, instalator încălzire centrală termică şi gaze, confecţioner ansamblor articole din textile, maşinist la maşini pentru terasamente etc”.
Beneficiul numărul unu al evaluării de competenţe profesionale este tocmai acela că le oferă un alt statut pe piaţa muncii meseriaşilor, acela de persoană calificată în domeniul în care vor să profeseze şi şanse mult mai mari de a obţine un loc de muncă, atât în ţară cât şi în străinătate.