DISTRIBUIȚI

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea să se revină la sistemul de dinainte, în care bursele elevilor se plăteau de la bugetul de stat. Asta înseamnă că sumele vor fi aceleași în țară, fără plusul pe care autoritățile locale puteau decide să-l acorde.

Unii elevi vor obține, astfel, mai puțini bani. ”Luni, 31 ianuarie, Ministerul Educației a anunțat că își dorește ca, la proxima rectificare bugetară, să își asume plata tuturor burselor de la bugetul de stat. Astfel, vor fi restricționate atribuțiile autorităților locale, Consiliile Locale nemaiavând posibilitatea de a suplimenta fondurile pentru burse și de a mări cuantumurile. În acest sens, cuantumurile minime vor deveni cuantumuri fixe. Considerăm această propunere ca fiind una inoportună, având în vedere faptul că sistemul de învățământ ar trebui încurajat să meargă într-o direcție a descentralizării, fiind susținută implicare autorităților locale, în niciun caz limitată. Mai mult, această schimbare ar fi incorectă față de elevii ce provin din unități administrativ teritoriale care pun accentul pe propria dezvoltare prin intermediul educației. La momentul actual, în Sectorul 1, un elev cu media 10 poate beneficia de o bursă de merit de 600 de lei, însă prin această schimbare acesta ar ajunge să primească doar 200 de lei pe lună”, spune cei din AETM.

De asemenea, și maniera prin care se dorește modificarea legislației, fără un vot în Parlament, e criticată. ”De asemenea, o asemenea schimbare ar putea fi făcută doar prin modificarea Legii Educației Naționale de către Parlament. În contextul în care Ministerul va dori să adopte o ordonanță de urgență în acest sens, aceasta va fi profund neconstituțională din cauza lipsei urgenței și din cauza afectării regimului unei instituții fundamentale, modificând atribuțiile autorităților locale. Criticăm lipsa de transparență decizională de care Ministerul Educației a dat dovadă cu privire la subiectul burselor, acesta modificând criteriile de acordare a burselor prin ordinul 5870/2021 fără a respecta procedura de consultare publică din Legea 52/2003, refuzând să publice un anunț pe site-ul instituției, anterior adoptării lui. Solicităm Ministerului Educației să nu adopte o astfel de ordonanță și să încurajeze implicarea în educație a autorităților locale pentru binele elevilor, nu să o restricționeze în mod abuziv!”, se mai arată în comunicatul AETM.

 

1 COMENTARIU

  1. Nu intereseaza primăriile de elevi.Lucrul la negru e încurajat de primăriile locale.Se știe dar nu se iau masuri ,cel puțin în com.Livezile.sat Dolat,Timis.Multi lucrează la negru și se face ca ploua.

LĂSAȚI UN MESAJ