DISTRIBUIȚI

Ministerul Educației a schimbat legislația referitoare la acordarea de burse școlare, împărțite și în prezent în patru categorii.  Bursele de studiu se vor acorda la medii cu 1 punct mai mare ca până acum, doar la cei peste 9,50. Asociația Elevilor din Timiș se revoltă, în timp ce inspectorul școlar general Marin Popescu spune că schimbarea e motivată de contextul general.

În Timiș, se acordă 23.178 de de burse, în acest semestru. Din datele peezentate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, se acordau 40 de burse de perfomanță, în valoare de 32.400 de lei, 18.511 burse de merit, în cuantum de 12.440.700 de lei, 561 de burse de studiu în cuantum de 128.700 de lei și 4066 de burse social, în valoare de 2.712.000 de lei. Noul ”prag” pentru bursa de merit a crescut de la 8,50 la 9,50 (media generală), ia rministerul a decis să ridice pragul, invocând faptul că în pandemie, elevii au primit note mai mari mai ușor, pentru că s-a făcut multă școală online și nici nu s-au dat teze anul școlar trecut, În acest semestru, reamintim, numărul tezelor a fost mai redus.

Asociația Elevilor din Timiș, alături de alte câteva din țară spune că cei care vor rămâne fără burse, acordate după media din fiecare semestru, vor pleca din țaăr când vor crește. ”Marți, 4 ianuarie a.c., a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.5, în loc de 8.5, cum era anterior. Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii de elevi din țară. Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului”, spune AETM.

De altfel, cei din asociație spun că modificările s-au făcut fără respectarea legii și că vor contestat acest lucru în instanță. ”Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix,  fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Astfel, Cîmpeanu dovedește că nu are respect nici față de elevi, nici față de legile țării. Vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal!”, se mai arată în comunicatul AETM.

Președintele AETM lovește direct în ministrul Sorin Cîmpeanu. ”Așa cum ne-a obișnuit, Sorin Cîmpeanu își continuă «măcelul» împotriva educației din România prin decizii care pun pericol sistemul de învățământ din România. În toiul nopții Ministerul Educației publică în Monitorul Oficial Ordinul prin care sunt prezentate criteriile de acordare a burselor școlare. Fără consultare, media pentru obținerea bursei de merit a crescut de la 8,50 la 9,50, Sorin Cîmpeanu alege astfel să ajute primăriile care vor aloca un număr muuult mai mic de burse”, spune Natanael Iriciuc, președintele Asociației Elevilor din Timiș.

În schimb, inspectorul școlar general Marin Popescu spune că măsură e justificată, în contextul dat. ”Numărul de burse de merit a crescut foarte mult anul trecut, într-un context în care tezele nu au mai fost date, evaluarea s-a diminuat foarte mult. Contextul era delicat, se dorea încheierea anului școlar, și a crescut foarte mult numărul burselor de merit. Nu cred că este filosofia. Prin aceste burse nu cred că noi încercăm să-i facem pe elevi să-și facă jobul lor, acela de a învăța. E foarte bine că bursele se dau de la 9,50 și încurajează compeționa la nivelul interesului personal” a declarat Marin Popescu.

Ministerul asigura o parte din bani pentru burse, urmând ca autoritățile locale să decidă să suplimenteze sumele din propriul buget sau nu. La bursele de performanță, ministerul a crescut contribuția de la 100 la 500 de lei per elev, la cele de merit, de la 100 la 200 de lei per elev, la cele de studiu, de la 100 la 150 de lei per elev și la cele sociale, de la 100 la 200 de lei per elev.

 

LĂSAȚI UN MESAJ