Deocamdată, nu este foarte clar câți bani va mai primi Asociația Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023, mai ales după ce primarul Fritz a lăsat să se înțeleagă că nu exclude varianta retragerii din structură. Totuși, membri au organizat joi o sesiune de discuți cu principalii actori interesați, axată pe moștenirea lasată după trecerea evenimentelor.
La discuții au participat peste 60 de parteneri culturali care derulează proiecte prin Programul Cultural 2023, dar și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliului Județean Timiș, principalele instituții finanțatoare, precum și membrii asociației. Scopul a fost o bună coordonare pentru partea de moștenire după anul 2023, pentru că se dorește ca Timișoara să fie un oraș mai conectat, mai verde, mai sustenabil și mai digitalizat. La sesiunea ”Cum construim împreună moștenirea Timișoara 2023?” s-au discutat și programele desfășurate până acum, pentru a avea program culturale integrate în următorii ani.
Pentru moștenirea lăsată orașului după anul 2023 s-a discutat concret despre șase programe: Encounters, Bega!, La Pas, Spații Vii, CiviCultura și MultipleXity, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment. Direcțiile pe care se dorește să se meargă sunt participarea activă a publicului, co-crearea cu publicul, regenerarea urbană prin evenimente culturale și crearea de obiecte artistice în cartiere sau intervenții in-situ, în care arta se îmbină cu tehnologia. Direcția ar fi ca evenimentele culturale să devină durabile, orașul să fie unul sustenabil, cu spați publice care pot deveni spații culturale.
Întâlnirea a avut menirea ca pe viitor, să existe o mai bună colaborare între parteneri, concretizată și cu grupuri de lucru. În 2020, partenerii programului Cultural Timișoara CEC 2023 au avut peste 200 activități culturale (66 față în față și 115 online), la care au participat 142 de artiști, implicând 280 de voluntari. ÎDe asemene,a au fost organizate patru apeluri deschise pentru propuneri artistice, între care unul in situ la MultipleXity, viitorul Centru de Artă, Tehnologie și Experiment, la care au participat 191 de artiști, fiind selectați 42.