DISTRIBUIȚI

Dacă Banatul e ”fruncea”, județul Timiș a reușit să comunice ultimul măsurile luate de la 1 august, în sensul înăspririi restricțiilor, în vederea limitării pandemiei. Din seara zilei de sâmbătă, de la ora 19, masca trebuie purtată într-o mulțime de spații deschise, se interzic expozițiile, iar localurile trebuie să închidă la ora 23.

Cu excepția copiilor sub 5 ani și a celor ce fac o activitate solicitantă fizic, toată lumea va trebui să poartă mască în următoarele situații: piețe, târguri, piețe de vechituri, zone de așteptare, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale orașelor, locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice. Excepția este a Victoria din Timișoara și centrul istoric al municipiului Timișoara, lucru care nu e valabil pentru celelalte orașe din județ!

Evenimentele publice și private trebuie să se desfășoare cu un număr limitat de persoane, iar agenții economici au obligația să asigure distanțarea socială. Terasele și sălile de jocuri vor trebuie să aibă închis în intervalul orar 23-6. Va fi interzis orice târg, obor, airmaroc sau piață de vechituri, ceea ce înseamnă că inclusiv Piața Flavia sau Mehala ar trebui să se închidă. Piețele agroalimentare rămân deschise, dar clienții sunt obligați să aibă mască, iar comercianții, mască și mănuși. La sport, inclusiv staff-ul va trebui să aibă mască.

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a venit abia sâmbătă după ora 14. Acest lucru s-a întâmplat din nou datorită Direcției de Sănătate Publică Timiș, care, din informațiile noastre,, a trimis propunerea pentru restricții foarte târziu. Conform legii, comitetul din care mai fac parte prefecta Liliana Oneț, șeful ISU Lucian Mihoc și președintele CJ Timiș, Călin Dobra, nu avea voie să voteze nimic fără o propunere fundamentată științific de la DSP. Toate prevederile vor valabile până la finalul stării de alertă, care momentan, e la mijlocul lunii august.

Iată întregul text al hotărârii:

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, întrunit în ședință extraordinară în data de 1 august 2020, a emis Hotărârea în baza căreia:

Art. 1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura în spațiile publice deschise, respectiv: piețe, târguri, piețe de vechituri, zone de așteptare, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale orașelor (cu excepția Pieței Victoria din Timișoara și centrul istoric al municipiului Timișoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice.
(2) Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani.
Art. 2. Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport precum și copii cu vârsta mai mica de 5 ani.
Art. 3. (1)Evenimentele publice și private se vor desfășura cu participarea unui număr de persoane în limita prevăzută de lege cu păstrarea distanțării sociale.
(2) Operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul de locuri pe scaune, precum și a oricăror activități care presupune interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
Art. 4. Se interzice funcționarea operatorilor economici, (spații destinate jocurilor de noroc, terase, cluburi, baruri, și altele asemenea) în intervalul orar 23,00 – 6,00.
Art. 5.(1) Se interzice organizarea târgurilor, oboarelor, iarmaroace și piețe de vechituri până în la încetarea stării de alertă;
(2) Se exceptează de la art. 5 alin. 1 piețele agroalimentare. Clienții vor purta măști de protecție iar comercianții vor purta mănuși și măști de protecție.
Art. 6. Pe perioada desfășurării evenimentele sportive se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către stafful tehnic și tot personalul care participă la evenimentul, cu excepția prevăzută la art 2.
Art. 7. Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmării de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și Direcția de Sănătate Publică județului Timiș și alte instituții cu atribuții de control.
Art. 8. (1) Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș va transmite prezenta hotărâre tuturor entităților responsabile cu aducerea sa la îndeplinire, pentru luare la cunoștință și conformare.
(2) Prezenta Hotărâre se comunică și unităților administrativ – teritoriale din județul Timiș pentru aducere la cunoștință comunității locale.
(3) Prevederile Hotărârii devin obligatorii începând cu data de 1 august 2020, începând cu ora 19,00, pe întreaga perioadă a stării de alertă.

foto: oradesibiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ