Autoritățile locale  anunță că de marți, 8 iunie,  se reiau operațiunile de dezinsecție, întrerupte din cauza ploilor. Procesul va continua până la data de 30 iunie, iar apicultorii trebuie să fie atenți. Procedurile se reiau  în intervalul 21-5  pentru dezinsecția terestră, în timp ce cea aeriană va avea loc între orele 6-10 și 17-21.                   

De procesul de dezinsecție și  de ocupă SC Coral Impex SRL, firma din Ploiești care a efectuat operațiunile și anul trecut. Se vor folosi următoarele substanțe: Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi; Vectobac WG având substanţă activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor; Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), Tip 14(Rodendicide) respectiv Tip 18 ( insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor) și sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.

Personal firmei are are calificarea de agent DDD și are echipament de protecție corespunzător. Dezinsecția terestră se va face între orele 21-5, atunci când circulația e redusăm la fel și activitatea insectelor, iar agenții DDD pot pune tratamentele.  Crescătorii de albine sunt rugați să ducă stupii în afara ariei de stropire, altfel, primăria și firma ce face dezinsecția, nu sunt responsabile pentru probleme. De asemenea, cetățenii sunt rugați să nu stea în aria de stropire a  avioanelor care fac dezinsecția aeriană. Cetățenii sunt rugați să la rândul lor curățenie în gospodării, pentru a combate muștele, țânțarii și alte insecte dăunătoare.

Iată și ce poate duce la amenzi:

”Constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  1. neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
  2. neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
  3. neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
  4. neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
  5. executarea unor lucrări  de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ