DISTRIBUIȚI

Asociația ”Acasă în Banat” a dat startul astăzi înscrierilor la minunata acțiune ”Color the Village” (Colorează satul), care în acest an va avea loc la Ilidia, Caraș-Severin, în perioada 17-19 iunie. Evenimentul a ajuns la a treia ediție, iar în anii trecuți a strâns numeroși voluntari.

Ilidia aparține de comunca Ciclova Română și este renumită pentru ”ferestrele bârfitoare”, cele mult scoase în afara planului casei, dar și pentru porțile de lemn deosebite ale caselor. Satul are și case furmoase și este denumit ”Mica Americă”, deoarece la începutul secoului trecut, multe familii au mers la muncă peste Ocean și au folosit banii pentru a-și face locuințe frumoase. De asemenea și peisajul din localitatea aflată nu departe de Oravița este unul superb, mai ales că Ilidia face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Cei de la Asociația Acasă în Banat și-au propus să enoveze 30 de case din Ilidia.

Voluntarii se pot înscrie pentru o zi sau mai multe ale acțiunii. Experiența în construcții nu e necesară. Fiecare casă va avea o echipă formată de 5-10 voluntari, coordonați de unul cu experiență. ”Scopul nostru este să atragem atenția publicului asupra distrugerii arhitecturii vechi din satele bănățene și să implicăm activ oamenii să ia atitudine și să facă ceva pentru a păstra specificul caselor din Banat. Este o provocare uriașă să reparăm și să zugrăvim 30 de fațade în doar trei zile dar nu este imposibil. Vrem ca prin acțiunea noastră să transmitem comunității mesajul că atunci când ne propunem să facem ceva împreună, totul e posibil”, spune președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

În acest an, asociația așteaptă sute de voluntari. Perioada de înscriere este între 5 mai și 6 iunie și se face completând acest formular. În 2019, prima ediție Color the Village a avut loc tot în Caraș-Severin, la Eftimie Murgu (Rudăria), iar în 2020, a doua ediție a fost în Timiș, la Racovița. Pentru acțiunea de Ilidia se poate dona deja în contul asociației, cu menționarea că este vorba de o sumă pentru această acțiune:

CIF 39329018, Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/ BIC: BTRLRO22

PayPal: acasainbanat@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ