După mari concerte, expoziții și piese de teatru, în septembrie orașul se va bucura și un spectacol de balet de mare anvergură. Celebra trupă de dans Maurice Bejart va oferi o reprezentație la Timișoara.

Béjart Ballet Lausanne se află la cinci ani de marcare unui secold e la nașterea fondatorului său, Maurice Bejart. Născut în 1927 în cosmopolita Marsilie a fost un dansator, coregraf și regizor de operă. Dansul a fost însă mare sa iubire, și e renumit pentru că a baletului clasic și a dansului modern cu jazz-ul, acrobația și muzica  concrete, adică cea electronică bazate pe sunete naturale. El și-a început cariera la Vichy, a continuat la Londram iar în 1949, cu ocazia unui turneu în Suedia, a decis cum va continua, adică și-a staiblit destinul: o viață pentru balet.

El a fondat baletul Bejart din Lausanne în 1987, iar Gil Roman  a întreținut și dezvoltat repertoriul grupului. Desigur, a păstrat creațiile fondatorului, mort în 2007, adică „Ritualul primăverii”, „Boléro” sau „Simfonia a IX-a”, însă a creat și noi spectacole, precum „Piaf” sau „Flautul fermecat”. În în 19 septembrie 2023, de la ora 19:00, Maurice Bejart Ballet ajunge în sala Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Asta după ce a fost pe mari scene ale lumii, precum NHK Hall din Tokyo, Palatul de Stat Kremlin din Moscova, Odeonul lui Herodes Atticus din Atena, Palais des Congrès de Paris, Forest National din Bruxelles sau Patinoire de Malley, din Lausanne.

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organizează evenimentul. ”Timișoara atrage nume mari de pe scena culturală internațională, în anul Capitalei Culturale. Urmează un maraton de colaborări de top în această vară. Violonistul David Garrett sau actorul american John Malkovich sunt doar două dintre numele mari, care pun Timișoara pe harta culturală internațională. Trupa de balet Béjart Ballet Lausanne completează oferta unei stagiuni culturale efervescente la Timișoara. De altfel, 90% dintre timișoreni consideră Capitala Culturală un eveniment cu care Timișoara se poate mândri”, a declarat Dominic Fritz.

Un bilet la spetacol costă 100 de lei. Le puteți lua de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ