Echipele de fotbal sunt, teoretic, un vector de imagine pentru comunități. Astăzi, Ripensia a dovedit cum poate un club de fotbal, cu siguranță, cel mai dezorganizat din Liga 2, să se facă de râs în fața unei contracandidate și în fața unei țări întregi, care altfel, privește capitala Banatului cu admirație. Vorbim despre amicalul organizat pe genunchi, decalat cu o oră și jumătate și câștigat de Reșița, firește, cu 2-1.
Pe românește, Ripensia, un club care se fălește, dar altfel, are standarde incredibil de joase, a dat o ”țeapă” de zile mari Reșiței. Pentru amicalul programat, Alin Minteuan i-a invitat pe ripensiști pe terenul sintetic din Valea Domanului. Cosmin Petruescu, care probabil nu poate depăși condiția de CSM Lugoj sau AC Recaș, a dat asigurări că pune la dispoziție un teren foarte bun. În dimineața jocului, din cauza ploilor abundente din tot Banatul, Cristian Bobar i-a sunat pe ripensiști să-i întrebe dacă totul este în regulă și i s-a spus că da. Între timp, la terenul din Urseni, pe care reșițenii au avut azi minunata ocazie să-l ”viziteze”, a fost trimis un om din club, ca să facă găuri în teren, pentru ca apa ce băltea să intre în pământ. Când CSM Reșița a ajuns la meci, toată lumea a fost realmente dată pe spate, dar nu în sensul pozitiv.
Lui Alin Minteuan nu i-a venit să creadă că a fost adus să joace la marginea unui sat, într-o zonă foarte noroioasă, și cu un vesitar mai mult decât improvizat. De altfel, Minteuan a spus clar că acolo nu va juca echipa sa, iar prima reacție, la nervi, a fost să să dorească să anuleze de tot amicalul. Nu putem să nu subliniem că pentru Reșița, echipa dintr-un oraș cenușiu, marcat de sărăcie, șomaj și plecarea tinerilor, a fost de neconceput să joace pe un teren jalnic de „Județ”. În schimb, Ripensia, club care toată ziua se promovează cu eticheta de ”primul club profesionist” din România, să te umpli de noroi și să te schimbi în condiții improprii nu a fost o problemă. Echipele au decis să joace, până la urmă pe sinteticul de la Baza 2. Autocarul Reșiței, tras lângă vestiar, a rămas împotmolit în noroi. O țară întreagă a privit șocată pozele cu autocarul scos cu excavatorul, în timp ce vârtnicii din grupul de sprijin al Ripensiei bârfeau plin de venin că șoferul reșițenilor nu a știut să parcheze.
Cu siguranță, Reșița, care avea programată masa de prânz la Lugoj, a dat o dovadă de fair-play și a acceptat să dispute meciul, decalat cu o oră și jumătate. Pe lângă lecția de atitudine, Reșița a fost superioară, evident, și în teren Ripensiei, un club care și-a dovedit din nou limitele, din toate punctele de vedere. În prima repriză, cărășenii au jucat cu rezervele și Ripensia a marcat prin Sokovic, în minutul 35. Prima echipă a Reșiței a intrat la pauză și a ținut-o pe Ripensia la respect. În minutul 64, Buș a marcat din lovitură liberă, iar Chera a înscris și el după un minut, pe contratac.
Ripensia Timișoara: Dobre – A. Macrițchii, Țieranu, Lalić, Gladun – Stoi, Călin, Neagu – Vasluian, Soković, Piftor
Au mai intrat: V. Macritchii, Popovici, Golda, Ene, Tudorache, Pădurariu
CSM Reșița: Zimmerman, Acka, Sălcianu, Brînzan, Danca, Dat, Dulca, Popescu, Cristodulo, Turbatu, Matiș
Au mai intrat: Cobrea, Sima, Dudea, Boboc, Breșeneni, Astafei, Chera, Veca, Buș
Cosmin Petruescu nu a înțeles motivele supărării reșițenilor și a dezvoltat o fascinație de-a dreptul inexplicabilă pentru modestul teren de la Urseni, situat lângă calea ferată, la capăt de sat. ”Conferențiarul” nu a înțeles că prentețiile brandului Ripensia și ale Timișoarei nu coincid deloc cu a duce adversarii să joace în câmp și prin noroaie. Mai ales că Poli a jucat doar în oraș, iar Ripensia deloc pe propriul stadion, Electrica, iar argumentul antrenorului a fost că clubul nu are alte rerenui (!). ”În momentul în care am legat acest joc, ne-am dorit să-l disputăm pe iarbă. Am încercat să jucăm pe cel mai bun teren de iarbă, din punctul meu de vedere, pe care puteam să jucăm această partidă. Nu s-a putut acest lucru. Ne-am fi dorit să jucăm pe iarbă, pentru că în campionat meciurile le vom disputa pe iarbă. Astea sunt condițiile meteorologice de la noi. Asta este infrastrucra de care beneficiază la ora actuală această regiune. Noi ca antrenori trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem la dispoziție. Important e să găsim soluții, nu să căutăm scuze. Am întâlnit și în campionat situații asemănătoare, în partidele cu Metaloglobus, cu Farul, chiar cu Turris. Le-am dispuat pe terenuri mai grele decât cle de la Urseni în această dimineaț. Acestea sunt condițiile de care clubul Ripensia dispune la ora actuală și trebuie să ne adaptăm la posibilitățile pe care le avem. Sunt probleme administrative care mă depășesc pe mine ca antrenor. Nu știu dacă se putea evita situația. Cel mai important este că s-a disputat acest joc. Cred că se bate prea mult monedă pe locul de disputare a acestei partide. Sunt dezamăgit de ușurința cu care am primit cele două goluri. În rest, consider că am făcut o partidă bună în compania unei colege din ligă foarte bune”, a declarat Petruescu.
Alin Minteuan a dat clasă situației și a dat o declarație foarte fair-play. ”Nu erau condițiile bune pentru joc. Am hotărât ambele echipe că ar fi bine să ne schimbăm locația și asta am și făcut. Acolo era apă pe teren, era un teren îmbibat și am decis să jucăm aici, pe sintetic. Noi venind mai de departe clar că ne-am dorit să fie un teren cât mai bun și să ne putme face antrenamentul. Până la urmă au înțeles și echipa gazdă că lucrurile stau exact așa cum le vedeam noi și nu se putea juca. Un meci foarte bun, cu o intensitate foarte bună. Două echipe care își propun foarte multe lucruri. Sper să le și realizăm la final. Noi avem condiții destule de bune la Reșița, un teren sintetic foarte bun. Ideea era să jucăm pe iarbă. Până la urmă am putut juca și aici. Cei de aici nu au găsit un teren care să fie, realemente, bun pentru joc”, a precizat Minteuan.
Vineri, Ripensia va juca alt amical cu Pandurii. Ca dovadă că nu a înțeles nimic din tevatura creată, Petruescu voia tot la Urseni! Antrenorul timișorean Călin Cojocaru i-a transmis însă că echipa sa nu acceptă să joace pe acel teren.