Școlile sau diversele organizații pot încerca să obțină finanțare pentru proiectele lor inedite din domeniul științei, artei sau educației. S-a deschis apelul de finanțare pentru Fondul Științescu pentru acest an.
Fondul Științescu este implementat de Fundația Comunitară Timișoara. Apelul de depunere a proiectelor e deschis în perioada 6 februarie-6 martie. Pot aplcia pentru a obține finanțare școlile, organziațiile non-guvernamentele sau diferitele grupuri de innițiativă, ale copiilor, părinților sau cadrelor didactice. Se finanțaează inițiative din domeniul STEAM, adică științe, tehnologie, inginierie, artă și matematică, dedicate elevilor cu vârste între 6 și 19 ani. De asemenea, e important de precizat ccă au prioritate proiectele din mediul rural și urbanul mic și mijlociu. Pentru Fundațai Comunitară Timișoara, sunt disponibili 200.000 de lei.
Se dorește încurajarea inițiativelor din partea comunității. ”Ştiinţescu Timişoara crede că este nevoie ca educația STEAM în școli, precum și în afara lor, în comunitate, să fie centrată pe stimularea curiozității, a creativității și a colaborării. Prin acest program de finanțare ne dorim ca oamenii din comunitățile noastre – profesori, studenți, elevi, muzeografi, bibliotecari, artiști, profesioniști din domenii STEAM, ori pur și simplu oameni pasionați de științe – să împărtășească ceea ce știu copiilor. De multe ori nu au nevoie decât de un impuls și de sume relativ mici de bani cu care să acopere costul unor proiecte pe care ei le creează de la zero și apoi tot ei le derulează”, spune Daniela Chesaru, directoarea Fundației Comunitare Timișoara.
Fundația va organiza și ședințe de mentorat pentru cei care vor depune proiecte, ca săs e poată redacta proiectele de o manieră optimă, astfel încât să fie eligibile pentru finanțare. Cei de la fundație spun că o comisie neutră și avizată va alege proiectele, comisie formată din pasionați de știință și tehnologie, dar și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și din mediul privat. Fondul e făcut pentru a sprijini proiectele de tipul festivalurilor sau caravenlor de știință, concusuri, expoziții, tabere, vizite de studiu, proiecte de cercetare, activități ecologice sau de învățare în echipă.