DISTRIBUIȚI

Astăzi, Ministerul Sănătății a publicat oficial lista celor 27 de proiecte care primesc fonduri europene pentru următorii trei ani. Au tras lozul câștigător Institutul Oncologic Regional al Timișoarei, dar și construirea unui nou corp la Spitalul Municipal ”Teodor Andrei” Lugoj. În schimb, proiectuld e maternitate a Primăriei Timișoare și dotarea noului corp de la Spitalul ”Louis Țurcanu” nu vor primi finanțare din PNRR.

Până la urmă, deși se vorbea de 25 de proiecte finanțate, s-au găsit resurse pentru 27. Institutul Regional Oncologic Timișoara va apărea în ruina de pe Calea Torontalului, clădirea neterminată, proiectată inițial pentru a găzdui Spitalul Municipal Timișoara într-o singură clădire. DSP Timiș a fost nevoită, la ordinul ministrului Sănătății Alexandru Rafila, să refacă studiul de fezbailitate, de la un cost de 750 de milioane de euro la 200 de milioane, tocmai pentru a prinde lista din PNRR. În studiul inițial, se pregătise documentația pentru un spital cu 524 de paturi: 384 pentru spitalizarea continuă, 55 pentru spitalizarea de zi, 55 pentru chirurgie, 20 de paturi ATI și 10 în cadrul Centrului pentru transplant medular și afereză celule stem. În al doilea stiu, s-a ajuns la doar 250 de paturi, cu șase săli de operație!

Viitorul institut va avea un sector de îngrijiri medicale de spitalziare, un sector de diagnostic și tratament, un bloc operator, secție ATI, imagisticăm chirurgie de zi, centru de primiri urgențe, laborator de medicină nucleară, ambulator de specialitate și radioterapie. Fără TVA, bugetul total pentru proiecte este, conform DSP Timiș, 197.157.510,24 euro (fără TVA). 80% din bani vor veni din PNRR, air restul ar urma de la minister, căci institutul va fi subordonat direct MS. Durata de implementare e de 42 de luni, în acte. De altfel, totul trebuie să fie gata în 2026, ca toate proiectele finanțate prin PNRR! Institutul va deservi întreaga zonă de vest a țării, căci asemenea unități sanitare pentru bolnavii de cancer mai există doar la București, Iași și Cluj.

De asemenea, s-a aprobat ridicarea unui corp nou pentru Spitalul Municipal ”Docor Teodor Andrei” din Lugoj. Unitatea snaitară din municipiul de pe Timiș va avea, astfel, un corp nou după 111 ani. De asemene,a prin proiect se va renova corpula ctual al spitalului. Desigur, tot spitalul va fi dotat cu aparatură și mobilă modernă. Proiectul are o valoare de 151.192.732,38 de euro, inlusiv TVA. 95% din banii vor veni din PNRR, 5% vor fi puși de primăriei, iar statul va plăti vlaoarea integrală a TV.

Ei bine, alte proiecte depuse pentru Timișoara nu au primit bani. Fritz spra să obțină finanțare pentru viitoare maternitate a Spitalului Municipal, care s eva ridica aproape de Balta Verde. Cea modernă ar lua locul Maternității Odobescu, și există deja proiect tehnic și autorizație de construcție, însă nu și sursăd e finanțare pentru execuție! De asemenea, primăria speră să primească bani pentru a dota noul corp al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, aproape finalozat ca și construcție.

În aceste condiții, pentru cele două obiective, se va încerca obținerea de fonduri europene, prin programele de coeziune sau transfrontaliere.

Iată lista de 27 de proiecte finanțate:

* construire centru chirurgical la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş;

* Spitalul nr. 2 Vaslui;

* Spitalul de Urgenţă Bistriţa;

* Spitalul municipal Bacău;

* Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu (Secţiile Oncologie şi Neurologie);

* Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (Secţii de Oncologie şi compartiment de radiologie intervenţională);

* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumofiziologie şi Boli Infecţioase Braşov;

* construirea unei noi maternităţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa;

* construirea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ;

* construirea şi dotarea unui corp de cladire destinat Secţiilor de Boli infecţioase şi Pneumologie Oradea;

* Spitalul municipal din Lugoj;

* Institutul Regional de Oncologie din Timişoara;

* Institutul de Boli Cardiovasculare ‘C.C. Iliescu’ din Bucureşti;

* Spitalul ‘Profesor Dr. Agrippa Ionescu’ Baloteşti;

* un corp nou sau extinderea structurii a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti;

* Secţia Clinică de Neurologie şi Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj;

* pavilion nou bloc chirurgical politraumă în cazarma 1044 Sibiu;

* pavilioane multitraumă la Spitalul Militar din Piteşti;

* o nouă maternitate la Arad;

* o nouă maternitate la Buftea;

* Spitalul de Urgenţă al MAI ‘Prof. Dr. Dimitrie Gerota’ din Bucureşti;

* pavilion nou la Spitalul Militar Craiova;

* spital nou la Constanţa;

* laboratorul de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti;

* un pavilion politraumă la Spitalul Militar din Braşov;

* Centrul de diagnostic şi tratament a tuberculozei ‘Zerlendi’

LĂSAȚI UN MESAJ