DISTRIBUIȚI
Vineri 23 septembrie 2022. Sebastian Tataru / SEBATATARU.RO

Organizatorii consideră un succes ediția din acest a Festivalului La Pas, organizat la final de septembrie în Parcul Rozelor. Evenimentul este unul ce promovează gastronomia sustenabilă.

7000 de vizitatori, 90 de voluntari și 50 de artizani. Cam așa se rezumă ediția din acest an a festivalului. Sustenabilitatea și respectul pentru mediu au fost cheia evenimentului culinar. ”Au fost discuții de luni de zile în echipa CRIES cu privire la întrebarea «Cum putem folosi acest instrument cultural, cum este festivalul, pentru o exemplificare a principiilor care stau la baza acțiunilor noastre: consum durabil, solidaritate, grijă față de comunitate, interes pentru incluziune socială?». Am încercat să adunăm în jurul nostru și al Festivalului oameni care subscriu acestor principii. Și sperăm că, prin activitățile pe care le-am direcționat timp de 34 de ore 🙂 către timișoreni și vizitatori, aceștia au plecat mai gânditori și mai responsabili”, spune Mihaela Vețan, președintele Asociației CRIES, ce organizează evenimentul.

În trei zile, evenimentul a avut programate peste 35 de activități, de tipul degustărilor, dezbaterilor, prezentărilor, concertelor și atelierelor de lucru. ”Am selectat 50 de artizani – producători locali, producători care respectă principiile SlowFood, reprezentanți de întreprinderi sociale. Am avut și două start-up-uri sociale cu care am colaborat, o unitate de cazare și un furnizor de legume locale pentru bucătarii care au gătit în Festival. Am supus atenției și valorile noastre privind sustenabilitatea și solidaritatea, care s-au materializat în diferite acțiuni, precum cea în care în Festival nu am avut apă îmbuteliată de vânzare, apa fiind oferită gratuit tuturor. La un număr de 7000 de vizitatori ai Festivalului, putem asuma că am evitat cel puțin folosirea a 7.000 de sticle de plastic, de unică folosință, deși credem că impactul este mult mai mare”, spune Sergiu Florean, responsabilul de concept al festivalului.

Evenimentul a fost posibil datorită a 32 de parteneri. Tinerii voluntari au plecta mulțumiți de experiența acumulată. ”A fost o experiență extrem de interesantă. Un festival unde lumea e grijulie, curioasă și foarte doritoare să afle informații despre un consum atent”, a spus unul dintre voluntari. Producătorii de hrană au avut parte și eid e o experiență pozitivă. ”Într-adevăr a fost foarte diferit față de alte festivaluri la care am mai fost. Oamenii erau altfel…extrem de interesați să achiziționeze nu doar produsul nostru, cât și munca, dăruirea și ideile noastre pe care le-am pus în acel produs”, a spus unul dintre artizani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ