Săptămâna trecută, de marți până vineri inclusiv, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a verificat brutăriile și patiseriile. S-a găsit un angajat la negru, dar s-au depistat și nereguli de securitatea muncii.

În cele patru zile s-au făcut 45 de controale. S-au dat 85 de sancțiuni, dar din nou, majoritatea, 74, au fost avertismente. Cele 11 amenzi au cuantuficiat un total de 72.000 de lei, dintre care o amendă de 20.000 de s-a dat pentru un angajat depistat că lucra la ”negru”. Restul sancțiunilor s-au dat pentru deficiențele securității în muncă. Problemele depistate țineau de contracte, negarantarea salariului minim pe economie, absența evidenței orelor de muncă, lipsa registrelor, a echipamentului de protecție, semnalizării sau instructajului de securitate.

 

De-a lungul timpului, controalele privind angajații brutăriilor și patiseriilor au scos în evidență riscul de îmbolnăvire și accidente de muncă, deoarece se lucrează cu echipamente necorespunzătoare. Se lucra în condiții cu risc de electrocutare, ventilație insuficientă, se lucra fie în cald sau frig, exista riscul de răsturnare al mărfii, dar și risc de lovire sau strivire cu echipamentele de tip malaxoare, stivuitoare sau a camioanelor utilizate.

.

LĂSAȚI UN MESAJ