Autoritățile locale au reușit să termine proiectul de buget al Timișoarei pentru anul 2024, iar previzionarea e de 2,5 miliarde de lei. Trebuie precizat că abia acum s-a și comunicat că luni va fi dezbaterea publică dedicată acestui subiect foarte important, un anunț în stilul pe ultima sută de metri, așa cum administrația Fritz ne-a obișnuit.
Bugetul pentru acest an va fi de 2.526.886.930 de lei. Trebuie subliniat că administrația Fritz face însă dezbatere publică, chiar dacă a anunțat-o pe ultima sută de metri, în timp ce pentru bugetul Județului Timiș, consiliul județean nu a făcut acest gest. Cam jumătate, adică 1,23 miliarde, se vor duce pe cheltuieli de funcționare. ”Am propus un buget echilibrat, care răspunde ambițiilor de dezvoltare ale Timișoarei și nevoilor din cartiere. Împărțim resursele orașului echitabil între buna funcționare a serviciilor publice ale orașului și investiții în viitor. Peste 40% din banii alocați dezvoltării Timișoarei vin din fonduri europene, cu precădere din banii din PNRR pe care i-am atras în ultimii doi ani”, a spus primarul Dominic Fritz.
300 de milioane de lei vor fi subvenții pentru Colterm și STPT. Se alocă 50 de milioane pentru întreținerea spațiilor verzi și 64 pentru salubritate, cu 25% și, respectiv 17%, mai mult ca în 2023. 63 de milioane de lei sunt pentru reparații în școli, iar 70 de milioane, pentru iluminat. ”La secțiunea funcționare am alocat mai mulți bani pentru reparații trotuare, pentru plantare și întreținere spații verzi din cartiere și pentru o mai bună funcționare a iluminatului public. Sunt, de altfel, principalele capitole unde avem cele mai multe solicitări din partea timișorenilor. Continuăm să subvenționăm atât costul transportului public local, cât și sistemul de termoficare și să menținem costurile suportabile pentru timișoreni”, a spus primarul Dominic Fritz.
1,28 de miliarde vor fi pentru dezvoltare, pentru proeicte precum liceele Waldorf, Ungureanu sau Lenau, bulevardul Vidrighin, pasarela Gelu, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii sau cinematografele Studio și Dacia. 235 de milioane se alocă pentru școlile și grădinițele cu investiții din PNRR. 46 de milioane de lei sunt pentru sănătate, iar 12 dintre acestea, pentru echipamente. Pentru viitorul stadion-lego, se alocă 31 de milioane de lei. Aparent, se va face un nou pasaj rutier în Freidorf, iar Pasarela Îndrăgostiților, închisăd e mult timp, are alocate 3,5 milioane de lei. Primăria alocă alte 13 milioane pentru Pasarela Gelu dintre Ronaț și Dâmbovița, dar și 70 de milioane pentru Pasajul Solventul, care ar fi trebuit să fie deja gata.
Primarul vorbește și de refacerea skate parkului din Parcul Central. ”Bugetul de dezvoltare reconfirmă prioritățile strategice pe care le avem pentru Timișoara. Cea mai mare creștere o avem la investițiile în educație care reprezintă aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Este cea mai mare sumă investită în modernizarea și extinderea școlilor și grădinițelor, din istoria orașului. Sunt bani cu care construim 84 de clase noi, șase săli de sport la școli, dar și schimbăm mobilierul în toate clasele din Timișoara. Anul acesta finalizăm 13 investiții în educație și începem alte șapte, 2024 este anul în care finalizăm proiecte majore, cum sunt Cetății, Bogdăneștilor, Vidrighin, Pasarela Gelu, clinicile ORL și Balneo. Dar și începem altele noi, foarte așteptate de timișoreni, cum e stadionul Eroii Timișoarei, regenerare urbană pe 6 hectare în jurul Pieței Traian, modernizări la Spitalul Municipal și la cel de Copii sau noul skatepark”, a mai adăugat Fritz.
Dezbaterea publică va fi luni, 19 februarie, în Sala de Consiliu a primăriei, de la ora 17. Timișorenii care doresc să transmită propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, precum și intenția de a participa la ședință și a lua cuvântul cu privire la proiectul de hotărâre supus consultării, se pot adresa, în scris, Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală sau în format electronic la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro. Termenul limită este 19 februarie, ora 11:00. La dezbaterea publică se poate vorbi doar pe subiect, cu intervenții de maximum 3 minute. Proiectul se poate consulta aici.