DISTRIBUIȚI

Proiectul de buget pentru Timiș este gata, iar miercuri urmează să fie votat în ședința de plen a consiliului județean. Față de 2019, vorbim de un buget mai mic cu 25 de milioane de lei. Președintele CJT, Călin Dobra, spune că cea mai delicată situație este cea din domeniul asistenței sociale, unde tăierea mare din bugetul național creează consecințe directe și pe plan local.

În total, Timișul va avea 657 de milioane de lei ca buget în 2020, atât în ceea ce privește cheltuielile de funcționare, cât și cele de întreținere. Concret, 369 de milioane de lei vor merge pentru funcționare, iar pentru dezvoltare, rămân 287 de milioane. De aici, 254 de milioane vor fi utilizați pentru investiții. De asemenea, CJT va miza în continuare mult și ep atragerea de fonduri europene. Călin Dobra a spus că instituția vrea să adjudece proiecte între 10 și 15 milioane de euro, din fondurile puse la bătaie de UE. În continuare, în județ se vor investiți bani pentru școli, sănătate, drumuri, asistență socială, cultură și sport, precum și pentru obiective precise.

La educație, CJT are prevăzute 37 de milioane de lei, pentru învățământul special. Suma pentru sănătate este de 22 de milioane, cu fonduri pentru investiții la Spitalul Județean Timiș, pentru Urologie, investiții la Casa Austria, parcarea supraterană, reabilitarea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru un centru de recuperare medicală la Lovrin. Lucrul la drumurile județene va continua cu investiții de 200 milioane de lei, din care în acest an, printre altele, se vor lărgi la patru benzi drumul spre Dumbrăvița, Moșnița Nouă și aeroport.

Instituțiile de cultură vor primi 45 de milioane de lei, iar pentru Inspectoratul de Situații de Urgență se vor cumpăra două noi autospeciale. De asemenea, tot pentru ISU Timiș se vor reabilita centrele de la Cărpiniș și Făget. Asistența socială va beneficia de 140 de milioane de lei și absoarbe 40% din cheltuielile de funcționare ale CJT. Urmează să se construiască și noi locuințe de tip familial la Lugoj, Periam sau Găvojdia. Se vor aloca fonduri pentru reabilitarea conacului Mocioni, aerodromul de la Cioca, situl arheologic de la Parța, centrul de fructe și legume de la Tomnatic, dar și bazinul de înot de la Jimbolia.

Călin Dobra spune că pentru cheltuielile DGASPC Timiș s-au luat bani de investiții, din repartizarea excedentului bugetar din 2019, și sper să atragă fonduri europene și guvernamentale pentru a compensa situația creată de tăiere bugetului național. ”Privesc cu nedumerire și mare îngrijorare hotărârea de guvern cu sumele alocate pentru asistența socială. Persoanele cu handicap și tot ce ține de protecția copilului am ajuns într-o situația delicată. Este o lovitură la nivelul județului Timiș. O sumă pe care totuși județul Timiș are capacitatea de a o suporta. Trebuie să trag un semnal de alarmă că tăierea cu 50% de la acest domeniu important transmite un mesaj foarte delicat”, a precizat Dobra, despre scăderea cu 50% a bugetului pentru asistența socială.

Bugetul va fi supus la vot miercuri, 12 februarie.

foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ