Ediția din acest a Festivalului Eurothalia se anunță una cu adevărat de gală, demnă de o capitală europeană a culturii. Vineri, celebrul Burgtheater Viena va monta spectacolul ”Am Ziel” (Destinație).

Burgtheater Viena este al doilea cel mai vechi teatru european existent, cu activitate neîntreruptă, după Comédie-Française Este, totodată, cel mai mare teatru de expresie germană. Din secolul al XVIII-a datează sala de spectacole, cea care a servit drept model pentru primul teatru de de pe teritoriul actual al României, cel din Oravița, construit în 1817. Capacitatea sălii din Viena e de 1200 de locuri, iar acolo au fost interpretate creații muzicale ale lui Christoph Willibald Gluck, Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart

De la finalul secolului al XIX-lea s-a ridicat noua clădire a Burtgtheater Viena. Aici au montat ca regizori invitați nume precum Peter Hall, Luca Ronconi și Giorgio Strehler, după ce, la finalul celei de-a doua deflagrație mondială, repertoriul se internaționalizase. La Timișoara vor juca însă piesa scrisă în 1981 de Thomas Bernahrd, dramaturg austriac. „Am Ziel”, are acțiunea plasată în Olanda. Văduva unui fost proprietar de fabrică și fiica sa pleacă, ca în fiecare vară, din Katwijk, spre casa de vacanță de la mare, dar diferența e că îl invită și un tânăr scriitor, de care tânăra se îndrăgostește șiîncepe să se certe cu mama.

Piesa este una despre reglărie de conturi, despre starea lumii și a teatrului. Matthias Rippert este regizorul, iar din distribuție fac parte Dörte Lyssewski, Maresi Riegner și Rainer Galke. Fabian Liszt semnează scenografia. Piesa se va juca vineri, 22 septembrie, de la ora 20,30, în sala mare a Teatrului Național. Un bilet costă 50 de lei la preț întreg și 35 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. Se pot procura de aici.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ