Incompetența sau tupeul sau amândouă fac casa bună cu directoarea adusă de Dominic Fritz la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Camelia Mingasson, care organizează evenimente pe care tot ”uită” să le anunțe. Asta când nu organizează veritabile catastrofe pe bani publici și mulți, ca prima ediție-fiasco ”Străzi pentru comunitate” și actualul Târg de Crăciun, unde bate vântul din cauza prețurilor.
De altfel, de când a venit la conducerea Casei de Cultură, Mingasson aa vut o actvitate criticată. A organizat în vara lui 2021 un eveniment absolut fără sens într-un oraș cu unul dintre cele mai mari centre pietonale din Europa. La ”Străzi pentru comunitate” nu s-a înghesuit lumea mai deloc, ci doar s-au închis aiurea trei artere de care traficul avea nevoie. ”Cireașa de pe tort” sau ”bomboana de pe colivă”, mai ales, este ediția din acest a Târgului de Crăciun organizată de autorități, una cu taxe exorbitante pentru comercianți, reflectate, evident, în prețuri enorme pentru oameni, care, împovărați de criza economică, nu-și permit să cumpere produse. De asemenea, și bradul din Piața Victoriei este unul de-a dreptul oribil, în condițiile în care ultimele zile de târg vor fi și primele zile ale anului 2023, în care vom fi capitală europeană a culturii.
Revenind, în această dimineață a zilei de 7 decembrie, Casa de Cultură a trimis un email presei, prin Direcția de Comunicare a primăriei, căci, deocamdată, instituția nu are așa ceva, despre evenimente ce încep tot în această dimineață! Probabil la care nu trebuie să participe nimeni, sau, mai bine zis, persoane care au aflat de eveniment din cu totul alte căi, pe sistemul P.C.R. (Pile-Cunoștințe-Relații). Cu atât mai grav cu cât este vorba de proiectul ”Dare” (îndrăznește), care face parte din programul pentru anul 2023. aflăm că acesta are cinci componente: ”Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, realizată în parteneriat cu Universitatea de Vest; „Capitala din curtea ta”, realizată în parteneriat cu Asociația „Diogene”; „Povești din vecini”; „Cântând în soare”, realizată în parteneriat cu Fundația „Singing Moellenbeck”, Bruxelles (Belgia); „Ne vedem unde vrem”, realizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților România, filiala Timiș.
Prima componentă ”Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” va cuprinde 12 scurtmetraje cu povești ale unor oameni interesanți din urbe. Șase dintre ele vor fi prezentate în acest an, începând chiar de azi. Absolut hilar este că în comunicatul Casei de Cultură se spune că scurtmetrajele vor fi promovate prin proiecții, dar și spectacole și ateliere pentru tineri, anunțate, iată, într-o crontuă bătaie de joc la adresa comunității și a banulu public. Adriana Babeți este cea care va ghida tinerii în descoperirea poveștilor din scurtmetraje.
Iată programul proiecților:
Miercuri 7 Decembrie
ora 11.00, Sala Lira
„Sticluța”, spectacol pentru copii, produs de Asociația „Teatru pentru Tine”
ora 18.00, Universitatea de Vest, amfiteatrul A01
Proiecția filmelor „Trei OZN-uri la Timișoara și o poveste despre apă” și ”Legenda Casei H”.
Joi 8 Decembrie
ora 14.00, Sala Lira
„Cantata cafelei”, de J.S. Bach (spectacol pentru liceeni)
ora 18.00, Universitatea de Vest, amfiteatrul A01
Proiecția filmelor „Cafeină pe Bega” și „Timpuri noi. O mică revoluție”.
Luni 12 Decembrie
ora 11:00, Sala Lira
Atelier de meșteșuguri cu Breasla Artizanilor și meșteșugari bănățeni (activitate pentru copii)
ora 18.00, Universitatea de Vest, amfiteatrul A01
Proiecția filmelor „Meserii uitate, meserii pierdute” și „Ora exactă. Cât mai reparăm?”