Spectacolul de teatru în mișcare ”Cargo Berlin” a ajuns la final cu reprezentanțiile, toate jucate cu casa închisă. Fără îndoială, proiectul inițiat de Teatrul Basca a fost un succes, iar ideea este de a-l relua primăvara viitoare.

Povestea a fost una a doi tineri șoferi de tir reveniți în România, care purteau, la propriu, cu camionul, timișorenii, prin oraș, dar ca și cum ar străbate traseul până la Berlin. Toate reprezentanțiile au avut toate biletele vândute. Piesa s-a jucat de 21 de ori, în martie, aprilie și mai. ”Ne-am dorit să aducem ceva diferit publicului din Timișoara, iar Cargo Berlin – Timișoara, spectacolul manifest dezvoltat de către cei de la Rimini Protokoll, alături de noi, Teatrul Basca, a fost exact conceptul de teatru inovator pe care Timișoara avea nevoie să-l vadă. Răspunsul timișorenilor a fost pe măsură la fiecare reprezentație – copleșitor, mulțumim! Ne-am bucurat să vedem că fiecare spectacol, fiecare tură, a fost o experiență pozitivă pentru spectatorii noștri”, a precizat Ana-Maria Ursu, managerul Teatrului Basca din Timișoara.

Compania de teatru independentă din Timișoara a colaborat cu Rimini Protokoll  pentru a crea un astfel de spectacol inovativ. Plecarea era de la Bastion, din stația de autobuze. ”“Așa cum spectacolul a fost o întreagă experiență, și colaborarea cu o companie de teatru precum Rimini Protokoll a fost una care ne-a inspirat pe noi, actorii, să abordăm teatrul din noi și noi puncte de vedere, iar pe spectatori să își îndrepte privirea către lucruri pe care le-au omis până acum. Să poți transforma o poveste simplă într-o operă de artă este un vis îndeplinit pentru noi. Iar lucrul cu actori de peste hotare, cu concepte diferite, este mereu o experiență bună, îți dă ocazia să progresezi, să înveți și în definitiv să aplici noi elemente în teatru pentru a trezi noi și noi emoții publicului tău și pentru a oferi celor care te privesc o perspectivă diferită”, a mai precizat Ana-Maria Ursu.

Tirul era modificat, pentru ca 46 de spectatori să poată vdea o reprezentație. “Spre deosebire de un spectacol de teatru într-un spațiu static, special amenajat, faptul că am organizat un spectacol în mișcare a fost o provocare din punct de vedere logistic. În plus, a fost nevoie să ne asigurăm că totul se desfășoară în condiții de siguranță și legal, ținând cont că TIR-ul circulă pe străzile din oraș. Pentru că un astfel de spectacol nu este comun, a trebuie să ne consultăm cu specialiști pentru a vedea ce avize ne sunt necesare și apoi de unde să le obținem în timp util. Unul dintre șoferi a trebuit să-și obțină atestatul pentru transport de persoane pentru a putea conduce TIRul în spectacol. În definitiv, pentru noi, Cargo Berlin – Timișoara a însemnat multă alergătură, o mulțime de planuri, provocări și obstacole, zile de pregătire pentru a transmite autenticitatea șoferilor în fiecare poveste, toate lucruri și emoții noi, într-o echipă fantastică”, ne-a mărturisit Ana-Maria Ursu.

Pentru anul viitor, va fi envoie de fonduri pentru a relua piesa. ”Ne dorim să readucem Cargo Berlin – Timișoara aici, în special pentru că publicul a fost foarte receptiv, biletele s-au vândut imediat și am jucat toate reprezentațiile cu casa închisă. Mulți nu au apucat să ne fie alături, foarte multe persoane mi-au spus deja că ar vrea să vadă ori să revadă spectacolul. O nouă punere în scenă ar însemna o nouă experiență și, cu toate că acum știm exact care ne sunt nevoile, avem pregătirea necesară, ne lipsesc fondurile. Căutăm investitori pentru a aduce în atenția oamenilor provocările transportatorilor într-un spațiu non Schengen, poveștile de viață ale celor dintr-o astfel de meserie și, până la urmă, vrem să oferim timișorenilor cât mai mult dintr-o experiență emoțională minunată”, a conchis Ana-Maria Ursu, managerul teatrului Basca din Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ