DISTRIBUIȚI

La început de toamnă, după Festivalul de Operă și Operetă, scena din Parcul Rozelor va răsuna din nou în ritmuri clasice. Corul comunitar va susține anul acesta două concerte, cu aceeași arie: ”Carmina Burana”, de Carl Orff.

În anul capiteli culturale europene, un cor comunitar a interpretat ”Oda Bucuriei” (Simfonia a IX-a de Beethoven), Imnul Uniunii Europene, în fața a peste 2500 de spectatori. Atunci au cântat 300 de oameni, iar acum, Corul comunitar va fi din nou în prim-plan la început de toamnă, în serile de 6 și 7 septembrie. Filarmonica Banatul a ales „Camina Burana”, opera despre destin, una dintre cele mai populre lurpri corale, compusă în perioada 1935-1936 de Carl Orff, compozitor născut la Munchen. la pază au fost texte medievale din secolul al XIII-lea, descoperite în mănăstirea benedictină Benediktbeuern din Bavaria în 1803. opera are trei părți: „Fortuna Imperatrix Mundi” (Fortuna, Împărăteasa Lumii), „Primo Vere” (Primăvara), „In Taberna” (În Tavernă).

Gabriel Bebeșelea va fi la pupitrul regizoral. „Una dintre cele mai mari bucurii e că un însemnat proiect, la care s-au acumulat multe ore de muncă oferite cu generozitate de sute de oameni îndrăgostiți de muzică, profesioniști sau amatori, să continue. A doua ediție a Corului comunitar continuă cu o provocare și mai mare față de anul trecut când, în cadrul Capitalei Europene a Culturii, ne-a adus împreună în cel mai important mesaj de pace și înfrățire – Simfonia a IX-a de Beethoven «Oda bucuriei». Anul acesta, celebrissima Carmina Burana, o compoziție despre destin, va avea și acum rolul de a ne uni nu doar muzical, ci și ideatic. E foarte încurajatoare implicarea artiștilor lirici și instrumentiștilor Filarmonicii «Banatul» în acest proiect, garantând perpetuarea și amplificarea sa. Iar la fel ca în urmă cu un an, la concertul de debut al acestui proiect, țin neapărat să mulțumesc membrilor Corului comunitar pentru faptul că ne aduc aminte nouă, profesioniștilor, de ce facem muzică”, spune Gabriel Bebeșelea, inițiatorul proiectului.

Corul va fi pe scenă alături de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara și Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Soliștii sunt soprana Aleksandra Jovanović, contratenorul Valer Sabadus și baritonul Levente Molnár. Dirijorii corurilor sunt: Maria Gyuris (Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara), Iosif Todea (Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara), Codruța Niculescu, Lucia Manga-Gligor, Carol Budai și Lucian Onița (Corul comunitar).

Cele două cocnerte vocal-simfonice vor fi în ambele seri de la ora 20. Accesul e gratuit, dar pe bază de invitații. Le puteți rezerva aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ