DISTRIBUIȚI

Luni după-amiaza, la Academia Română se va lansa cartea ”„Deportarea germanilor din Banat în Uniunea Sovietică. O prezentare a perspectivei copiilor lor prin relatări (re)povestite” . Subiectul este unul extrem de sensibil, al deportării etnicilor germani din România în URSS.

După Al Doilea Război Mondial, soviectii au decis să deporteze etnici germani români în URSS. Conform ordinului, erau vizați bărbații cu vîrste între 17 și 45 de ani și femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, excepția gravidelor și a celor cu copil sub un an. O aptă pe istoria României, iar 70.000 de germani au ajuns dincolo de Volga. Dintre ei, 33.000 erau șvabi bănățeni, iar 9000 de oameni au murit în urma deportării și a condițiilor de trai. Cartea tratează această răzbunare a rușilor pe germani, după atrocitățile comise de naziști.

Antologia a fost deja prezentată la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, dar și la Reșița și Sânnicolau Mare. Volumul reprezintă un adevărat manual de istorie al fenomenului deportării, căci cuprinde 126 de relatări ale copiilor sau nepoților victimelor. În urmă cu mai mult de un an, poveștile au fost publicate în două ediții germane din seria „Banater Bibliothek”. la Sediul Filialei Timiș a Academiei Române se lansează însă ediția în română, tipărită cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României.

Cartea este editată de trei membri fondatori ai Grupului de Acțiune „Banat“. Este vorba de scriitorul și poetul german din Banat Albert Bohnn, publicistul, traducătorul și editorul de limba germană din România Werner Kremm, și sociologul german născut în România Anton Sterbling. Ei au fost sprijiniți de președintele federal al Landsmannschaft der Banater Schwaben din Germania, Peter-Dietmar Leber, și redactorul-șef al publicației „Banater Post” din Germania, Walter Tonța. Traducerea în Română este realizată de frații Sigrid Kuhn și Werner Kremm. Ziarist, Werner a adunat și o amplă documentație ce a completat volumul.

Werner Kremm și Anton Sterbling vor fi prezenți la lansarea care va începe luni, 8 mai, la 16,30, la Academia Română. Adrian Margina, istoric de la Muzeul Banatului montan din Reșița va fi moderatorul evenimentului. De asemenea, cartea va fi prezentată de mai mulți profesori: Rudolf Gräf de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Anton Sterbling (editor al cărții) din Fürth, Germania, și Viorel Marineasa de la Universitatea de Vest din Timișoara.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ