Weeekendul trecut, al Muzeul Jecza, s-a organizat un eveniment cu și despre amintirile din anii lipsiți de griji a femeilor din lumea culturală timișoreană. ”Seara de duminică a purtat numele de ”Patrimoniul sub reflectoare – Lumi reînviate”.
De altfel, în acest an, proeictul Patrimoniu sub reflectoare, al Universității Politehnice, a fost dedicat cartierului Giroc. S-a vorbit multe despre amintirile din copilărie, studenței și tinerețe a femeilor din fmailia Jecza, dar nu numai. A fost și loc de poezie și muzică.„Ne-am dorit foarte mult ca amintirile femeilor din Timișoara să iasă la lumină. Istoria orașului este plină de consemnări și amintiri despre bărbați, dar am vrut să fie și altfel. Toate celelalte spectacole s-au axat în mod special pe poveștile dintr-un trecut ceva mai îndepărtat sau mai apropiat, în schimb acest spectacol [Lumi reînviate] este despre femeile de astăzi, despre femeile care astăzi au reușit să își pună amprenta în cultura și în arta timișoreană.”, a declarat dr. Diana Andone, directorul Centrului de ID/IFR și e-Learning din cadrul UPT.
Au fost peste 100 de invitați, prieteni, foști colegi și cunoștințe. „Am dorit în special să realizăm acest spectacol aici, la Muzeul Jecza, care este un spațiu cultural unic, cu dna. Sorina Jecza, și cu prietenii acesteia, cu prof. Smaranda Vultur, poetul Robert Șerban, care a scris poezii dedicate orașului în cadrul proiectului Spotlight Heritage, dar și scriitorul Marcel Tolcea, un prieten al familiei Jecza, iar ca invitat de excepție maestra Alexandra Guțu.”, a mai adăugat dr. Diana Andone.
Au participat și scriiitorii Marcel Tolcea și Robert Șerban, ultimul, în calitate de moderator. Sorina Jecza a vorbit și despre sora ei, Carmen. ”Am vrut neapărat să aduc alături de mine prieteni, numindu-vă așa pentru că sunt mai bine de 23 de ani de când Fundația Triade există, 23 de ani de când prezența dvs. a fost muza pentru călăuza ce am fost”, continuând să prezinte publicului amintiri despre familie, sora ei mai mare, Carmen, care a fost pentru ea o piatră de temelie.
A participat și Smaranda Vultur. „Când a trebuit să cotrobăi prin arhiva familiei, mi-am luat de acolo acesta poză […] pentru că se zice e bine să te întorci spre copilărie și să privești în ochi copilul care ai fost și să te uiți la el cu duioșie, cu îngăduire, cu blândețe; să-ți sporești cumva zestrea aceasta pe care ei [părinții] ți-au dat-o”, a povestit Smaranda Vultur în momentul în care aceasta și-a făcut cunoscută prezența pe scenă.
Desigur, nu au lipsit disucțiile despre marele sculptor Peter Jecza. Totul s-a terminat cu interpretarea live la violoncel a Suitei 1 de Johann Bach de către Alexandra Guțu.