DISTRIBUIȚI

Timișoara suferă din cauza lipsei de aprcări, iar Consiliului Județean Timiș, care are o parcare cu plată între clădirea Iprotim, Clinica Oftalmologie și Hotel Timișoara, vrea să concesioneze terenul pentru construcția unei parcări supra-etajate. În acest sens, CJT cere și 500 de mp din zonă, care aparțin Primăriei Municipiului Timișoara, care ar duce, nu la mai multe locuri de parcare, ci pentru…spații comerciale și birouri.

În acest sens s-a făcut un studiu de fundamentare, cu tot cu bucata de teren a primăriei, dar și fără. S-a supus al vot în plenul CJT aprobarea trecerii din domeniul public al municipalității în cel al județului. Reprezentanții CJT spun că primăria a tergiversat și a boicotat ședințele. Raul Olajos de la USRPLUS a spus în plen că abordarea unilaterală nu este bună. ”Aș sublinia că există acest risc ca noi, unilteral, să votăm și apoi să nu existe un acord din aprtea partenerului, cea ce poate să genereze o eișire în spațiul public și nu în finalizarea acestui proiect. Nu înțeleg cum declacăm un interes județean al unui teren înainte să devină al nostru. Propun să retragem acest proiect de pe ordinea de zi până la finalziarea unui acord al celor două comisii”, a spsu Olajos, referindu-se că PNL poate puncta politic astfel, dar situaței se poate bloca administrativ.

Vicepreședintele PNL al CJT Alexandru Proteasa a spus că nu retrage proeictul, pentru că primăria, prin cosilierii USRPLUS Paula Romocean și Răzvan Negrișanu, au boicotat proiectul, adică mai concret, ședințele. ”Acordul comsiei este pur consultativ. Nu avem nevoie de el. Acest partener nu mai este aprtener cel pușin din noiembrie, pentru că nu și-a mai respectat parteneriatul cu comsisia CJT. Noi am făcut adrese, s-a stabilit să ne vedem pe 15 noiembrie. Comisia convocată nu s-a prezentat. Am făcut o adresă în februarie, am rămas fără răspuns. Am început să mergem pe calea telefoniei și cu ajutorul domnului președinte Nica, căruia domnul prima ri-a spus că se va întruini comisia. Am primit răspuns pentru data de 15 aprilie. În ședința din 15 aprilie, toși consilierii USR nu s-au prezentat, inclusiv Bianca Luca (n.r. consilieră județeană USR). După aceste trei tentative am considerat că nu avem respect din partea primăriei. Primăria își poate pune amprenta pe autorizația de construcție”, a spus Proteasa. .

Liberala Elena Samoilă, venită recent în locul altui liberal dat afară din partid, a spus că useriștii sabotează parcarea. ”Mă intrigă aceste decizii din partea primăriei. Sunt chiar indignată. Toți ar trebui să fim indignați, că toți suntem locuitori ai acestui oraș”, a spus Samoilă. Raul Olajos a spus că unele solicitări pentru comsii au venit prea târziu. Alin Nica spune că primarul joacă teatru. ”Avem acordul verbal al primarului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Aceste tergiversări îmi arată că nu se dorește transferyl și chiar șicanarea instituției noastre. Eu dacă aș fi fost primarul Timișoarei m-aș fi bucurat când o instituției se angajează să facă o astfel de investiție. Nu m-ar costa nimic de la bugetul loc. Municipalitatea va trebuie să răspundă în scris, printr-un alt proiect de hotărâre și atunci vom știe exact dacă se dorește acest proiect sau nu”, a spus președintele CJT.

Elena Micicoi, mebră de la PRO România în comisiei, a spus că nu s-au făcut convocări din scurt. ”Nu au fost convocate din scurt. Colegii domnului consilider dovedesc o lipsă de respect față de interesul cetățeanului. L-aș ruga pe domnul președinte Moș, care cred că încă mai are un cuvânt de spus în USRPLUS. Ar trebui să le amintească acestor consilieri locali care este rolul lor”, a spus Elena Micicoi. Olajos a continuat că proiectul, gândit de o firmă, e slab. ”Proiectul mi se pare slăbuț”, a punctat useristul.

Elena Samoilă a spus să se facă publice numele celor care nu vor vota pentru proiect, iar Ioan Sorincău, de la PSD, a glumit că nu să se facă o ”gazetă de perete” cu rol de zid al infamiei. Proiectul pentru trecerea celor 500 de mp de la Municipiul Timișoara la Județul Timiș a trecut la limită, cu 18 voturi ”pentru” și 14 abțineri. Au fost discuții și la proiectul despre aprobarea Studiului de fundamentare. ”Ne cramponăm de 500 de mp, dar în studiu reiese că e același număr de locuri de parcare. Ceea ce pierdem ar fi spațiu de birouri și spații comerciale. În sumarul de venit, cea mai mare pondere o au veniturile din aceste spații comerciale”, a spus Olajos, căruia nica i-a spus că e o chestiune de vad comercial.

E interesant căci pare că Alexandru Proteasa a mințit în conferința de presă organizată special pentru a prezenta proiectul. Atunci, vicele lbieral a spus că fără cei 500 de mp, parcarea va avea 396 de locuri, și 436 dacă primăria dă terenul. Atunci, Proteasa nu a pomenit nimic de birouri sau spații comerciale. Al doilea proiect a trecut cu 22 de voturi ”pentru” și nouă abțineri. Parcarea ar urma să o facă o firmă ce primește o concesiune pe 49 de ani. Cel mai optimist termen ar fi de 34 de luni!

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ