Terapia prin masaj a influențat în mod semnificativ culturile din toată lumea de-a lungul timpurilor. Tot masajul a dus la evoluția unei varietăți de tradiții bogate și deosebite. Despre această formă de terapie putem spune cert că merge dincolo de granițele relaxării. Asta pentru că a devenit un tratament eficient atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.
Istoria masajului în întreaga lume
Mai multe culturi și civilizații au jucat un rol major în dezvoltarea terapiei prin masaj așa cum o cunoaștem în zilele noastre, în saloane precum Soul Masaj.
India – 3000 î.e.n.
Unele dintre cele mai documentate dovezi ale masajului vin din India, cu mult timp înaintea erei noastre. Masajul terapeutic obișnuia să joace un rol fundamental în India timpurie sub umbrela medicinei ayurvedice – sistem de medicină holistică și vindecare.
China – 2700 î.e.n.
Metodele de masaj chinezești datează în jurul acestei date, în timpul Chinei străvechi. Terapeuții foloseau terapia prin masaj în cadrul medicinei tradiționale chineze. Metoda era utilizată pentru a echilibra nivelele de energie din organism. Se presupunea că masajul ar fi avut proprietăți vindecătoare.
Practicile chinezești s-au dezvoltat de-a lungul vremii transformându-se în tratamente prin masaj folosite și azi. Acupunctura și presopunctura sunt o parte dintre acestea.
Egipt – 2500 î.e.n.
Se pare că în jurul acestei date, vechii egipteni au dat naștere reflexologiei – o filosofie de masaj care încă este populară în zilele noastre. Egiptenii credeau în interconectarea corpului și că aplicând presiune asupra unei zone, puteai trata o alta. Ei au creat masajul la mâini și la picioare ca modalitate de a trata corpul ca întreg.
Japonia – 1000 î.e.n.
De vreme ce tehnicile de masaj chinezesc s-au extins de-a lungul Asiei, japonezii au început să-și practice stilurile după ce au învățat metodele chinezești. Astfel, acum avem formele de masaj Shiatsu și Ashiatsu. Pe acestea le regăsim în prezent în multe clinici moderne. Ele au devenit metode populare de stimulare a fluxului de sânge în tot corpul. Asta pe lângă beneficii de atenuare a stresului și grăbirea vindecării.
Grecia 800-500 î.e.n.
Influența terapiei prin masaj a ajuns și în Europa. Grecia a adoptat de asemenea practica între anii 800 și 700 î.e.n.. Grecii antici se concentrau pe activități fizice și atletism. Ei au dezvoltat metode de eliberare a presiunii și a nodurilor musculare.
Această formă timpurie de masaj sportiv permitea oamenilor să mai scape de tensiunea din corp căpătată de pe urma unui stil de viață activ.
Tipuri de masaj pe care le cunoaștem în prezent
- Masaj cu aromaterapie
- Masaj erotic cupluri
- Masaj cu pietre vulcanice
- Masaj prenatal
- Masajul scalpului
- Masaj Thai
- Masaj de recuperare
- Reflexoterapie
Cei care practică terapia prin masaj o folosesc în cadrul saloanelor specializate sau în cabinete dedicate pentru a trata următoarele:
- anxietate
- neliniște
- dureri de corp
- mușchi tensionați și articulații înțepenite
- leziuni sportive
- probleme cu digestia
- dureri de cap și migrene
Percepția asupra terapiei prin masaj a trecut dincolo de răsfăț ocazional la spa-uri și centre de wellness. Oameni din toată lumea recunosc asta drept o practică de vindecare cu efecte multiple asupra organismului, persoanei fizice și psihice.