La mijlocul lunii, la Castelul Huniade va avea loc o nouă ediție a Festivalului Medieval, mai precis, a VI-a. Vor fi din nou trei zile de reconstituire a vieții medievale din ceea ce era odinioară o mlaștină.

Organizatori sunt cei de la Muzeul Național al Banatului în perioada 19-21 iulie. Pe lângă parada trupelor de reconstituire istorică vor fi numeroase întreceri, momente artistice, cu muzică și jonglerii de foc și, bineînțeles, nu va lipsi mâncarea bună. Fiecare zi va fi altfel, cu seara de vineri dedicată deschiderii, o sâmbătă de turnir și o duminică cu recreerea bătăliilor de altădată. Un eveniment în așteptarea renovării viitoare a Castelului Huniade.

Iată programul de vineri:

Este cea dintâi seară a Festivalului Medieval al Castelului Huniade, când ne începem drumul, înapoi de-a lungul veacurilor, până în coloratul Ev Mediu, imaginându-ne Castelul așa cum era, tronând asupra orașului, cu ziduri mândre, apărate de ape, în zăngănit de arme și sunet dulce, de cântec la curte, alături de:

 • Compania Dragonului (Transilvania)
 • Vulturii din Țara Călatei (Cluj)
 • Teutonii Transilvaniei (Mediaș)
 • Compania Grifonului de Aur (Oradea)
 • Straja Cetății Mediaș
 • Compania Ursului Brun (București)
 • Societas Falconis (Sibiu)
 • Nokors (București)
 • Eyalet-ul de Timișoara
 • Asociația Losonczy István (Timișoara)
 • Hrafnabroethr (Timișoara)
 • Teokratos (Slovacia)
 • Kolozsvári Holló (Cluj)
 • Karaván
 • Archeo Tattoo
 • Viatores Festivi
 • Cimpoierii din Transilvania
 • Truverii (București)
 • Peregrinii (Timișoara)
 • Deep6 Project (Timișoara)

20:00 – Parada participanților: cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lancieri destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedeștri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală; trimiși ai Scaunului Papal; războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani.

Scena

21:30 VIATORES FESTIVI – VULGARIS MUSICA MEDIAEVALIS.

Sosesc din Ardeal aducând vechea muzică de dans a popoarelor acelui ținut străvechi – este ea medievală? Cu siguranță da, însă cine știe din ce mileniu îi vin originile? Un concert live cu un grup călător prin culoarele timpului..

22:00 TRUVERII – concert live – O călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, răsfoind culegerea „Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea sau „Libre Vermell de Montserrat”, dar și cântând tarantelle si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave.

Mai jos e programul zilei de sâmbătă:

Este ziua în care întrecerile și serbările sunt în centrul atenției! Și avem întreceri pentru toți, de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând, rătăcitorii stepelor și, bineînțeles, pentru norodul timișorean, iubitul public al Festivalului! Și, așa cum se cade la un fastuos turnir, cântecele și voia bună se împletesc cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un BAL MASCAT medieval și povești misterioase, din negura timpului.

 SCENA

10:30 – 12:30 – Probe de sunet

13:00 – Fiare din Beci – Legende din oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale. Noile fiare – ultimele achiziții ale colecției. Mânuire și încercări ale eficienței vechilor spade și săbii.

14:00STARTUL ÎNTRECERILOR PENTRU PUBLIC! – Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt

15:00Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551

20:00 –  MARELE BANCHET AL COMITELUI  – Un fastuos ospăț găzduit de către Ioan Huniade, în cinstea cavalerilor participanți la Turnir, unde vor fi răsplătiți câștigătorii întrecerilor războinice și se va împărți dreptatea comitelui.

TURNIRUL MENESTRELILOR. Un spectacol live de improvizație muzicală în care trubadurii sosiți la castel pentru festivitățile nobiliare se vor „înfrunta” pe scenă cu „arme” frumos sunătoare- vechi instrumente muzicale purtate la curțile castelanilor, dar și în taberele oștenilor.  Vor fi prezenți peregrini și truveri, cimpoieri și viatores, cu toții sosiți din colbul Evului Mediu la Festivalul Castelului Huniade

20:50 – Anunțarea câștigătorilor concursurilor de ținute cu temă istorică și Marea Aventură Medievală

21:00 –   PEREGRINII – IMAGINARIUM.

Barzii din trecut aduceau la curțile castelanilor, dar și în taberele luminate seara de foc, povești tainice și ciudate, care istoriseau fantastice întâmplări ale marilor eroi și misterioase întâmplări din alte lumi. Odată cu lăsarea nopții, peregrinii-trubaduri ai castelului Huniade vor cânta aceste povești bântuitoare, readucând din istorie atmosfera unei seri din alte vremi.

21:45  – CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA

Un grup muzical inovator, care  abordează muzica istorică într-un mod original și într-o manieră concepută special pentru marile spectacole la scenă. Astăzi, vor anima a doua noapte de festival cu un spectacol plin de energie!

22:30  –  DEEP6 PROJECT – teatru pirotehnic

Îmblânzitorii focului aduc și de-această dată la festivalul Medieval un spectacol incendiar și o poveste inspirată din legenda universală a luptei dintre pământesc și supranatural.

 

ARENELE DE TURNIR

14:00 – Întrecerea Oștenilor – Lupte pe puncte (Tap Fight) – dueluri și confruntări pe echipe

16:00 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea I: Deschiderea Turnirului și Probele de îndemânare (Culesul inelelor, Tăierea capetelor, Proba Turcului)

16:40 – Întrecerea Oștenilor – Proba de spadă și scut full contact (HMB Sword & Shield)

17:20 – Jocuri Nomade – Vulturii din Țara Călatei – Întreceri de cavalerie ușoară

18:00 – Întrecerea Oștenilor – Buhurt (ciocnire full contact între echipe de luptători în armură)

19:00 – Hastiludium – Tunirul Cavalerior – Partea a II-a: Turnirul cu Lancea

 

PIAȚA CASTELULUI

14:30 – Moment acustic Cimpoierii din Transilvania

16:00 – Moment acustic Viatores Festivi

16:40 – Truverii – cântece și farse

17:10 – Povestea tatuajului în lumea medievală: Cu semn pe corp, sunt și cel care crede, și cel care luptă; sunt și cel damnat și cel stigmatizat. – cu arheolog Roxana Stăncescu

18:00Muzică stradală și jonglerii, cu Peregrinii și Deep 6 Project

Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei.

 “ORDA” – SATUL NOMAD

11:30 – Küreș – întreceri de lupte tătărești

14:00 – Concurs de tir cu arcul istoric , cu Nokors

16:00 – Eyalet-ul de Timișoara – atelier de Matrak (sport de luptă otoman)

17:45 – Vulturii din Țara Călatei – Kök Boru – joc de echipe, călare, din Asia Centrală

Pe parcursul zilei, în satul nomad, publicul va putea participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, pictura și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice.

În fine, programul pentru duminică:

Cea de-a treia zi a Festivalului este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. De la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare, la cumplitele baraje de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, vă invităm să urmăriți pe viu pagini ale istoriei noastre, încheind călătoria cu momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman și, convențional, sfârșitul Epocii Medievale!

SCENA

12:45 – Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei –  Cumani și Cavaleri Teutoni: O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea

13:30 – Wagenburg: Noul tip de război din secolul al XV-lea (Toate grupurile de reconstituire a Evului Mediu Târziu) – BĂTĂLIE

14:30 – Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea II : Asediul din 1552

15:00 – Salutul grupurilor participante și încheierea Festivalului

 PIAȚA CASTELULUI

12:30 – Peregrinii – animație cu cântece și jonglerii

14:00 – Truverii – Atelier de dansuri medievale

 “ORDA” – SATUL NOMAD

12:00 –  Nokors – Atelier de tir cu arcul istoric

13:00 – Hrafnabroethr – Lumea varegilor, între Orient și Occident: incursiune interactivă în Evul Mediu Timpuriu, obiceiurile civile și războinice ale Rusiei Kievene, comerțul cu sclavi.

13:30 – Eyalet-ul de Timișoara – Viața de curte la margine de imperiu: prezentarea a diverse momente cotidiene din viața de la curtea Pașei de Timișoara

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ