DISTRIBUIȚI
Gazduire web

Termenul FTP reprezinta un acronim pentru „File Transfer Protocol” –  este vorba despre una dintre cele mai simple metode prin care fisierele pot fi transferate de pe un computer pe altul prin intermediul internetului. In domeniul de gazduire web, se realizeaza o copie intre servere si este utilizata o retea de tipul TCP (Transfer Control Protocol).

In general, aceasta actiune se efectuaza pentru incarcarea unor anumite pagini specifice sau pentru descarcarea de fisiere. Interfata grafica pentru acelasi proces a fost initial doar cea realizata in linie de comanda. In prezent, exista clienti FTP care au fost dezvoltati pentru o navigare mai simpla si chiar si optiuni default in anumite sisteme de operare. Iata ce trebuie sa stii despre asta!

Ce schimbari poti face prin acest protocol?

Pe parcursul anilor, programele au avansat si nu au mai fost folosite doar pentru upload sau download. In schimb, se pot seta atribute pentru fisierele si directoarele de pe serverul de gazduire web. O alta posibilitate este editarea folderelor online si gestiunea conexiunilor multiple. Sincronizarea se poate efectua de la distanta, existand in acelasi timp o functie de cautare si una de comparare. Aceasta analizeaza continutul, precum si structurile de directoare sau subdirectoare.

Cel mai utilizat client FTP este FileZilla, fiind apreciat pentru faptul ca a ramas gratuit si ofera toate beneficiile de care ar putea avea nevoie un utilizator avansat. FTP poate functiona intr-un mod pasiv sau activ, care determina metoda stabilirii conexiunii de date. Modul activ este cel mai vechi si presupune conectarea dintr-un port aleatoriu la portul FTP 21 de pe server. In modul pasiv se initiaza inca o conexiune de canal, prin intermediul comenzii PASV. Aceasta este o solicitare pentru transmisia de date si, imediat ce serverul raspunde, se indica numarul portului deschis.

Cum functioneaza metoda Anonymous FTP (Anon FTP)?

Companiile care permit utilizarea acestei metode pe serverele de gazduire web nu solicita un username si o parola pentru descarcarea sau incarcarea de fisiere. Se utilizeaza cuvantul „anonymous”, iar in locul parolei se scrie o adresa de email. Nu este realizata ulterior nicio verificare si utilizatorii pot face ce schimbari doresc fara a avea un cont activ. Din motive ce tin de securitate, ar fi bine sa eviti furnizorii care inca permit astfel de practici. Serviciul FTP trebuie sa fie unul standard si doar tu sa ai acces la acesta.

Cat de sigur este transferul FTP?

Protocolul acesta nu a fost proiectat pentru securitate pe serverul de gazduire web, astfel incat exista destule inconveniente in aceeasi privinta. Spre exemplu, nu sunt criptate transferul de date si totul este transmis sub forma de text. Acest lucru poate cauza probleme, deoarece vor fi vizibile inclusiv numele de utilizator si parola. Din fericire, prin protocolul SSH se poate solicita o conexiune SFTP (SSH File Transfer Protocol) care este securizata. O alta posibilitate este folosirea protocolului FTPS. Acesta se bazeaza pe criptarea sesiunii, prin intermediul comenzii AUTH TLS.

Cum sa creezi un cont FTP pe serverul de gazduire web?

Atunci cand un cont cPanel este creat in WHM, un user FTP este creat in mod automat pentru acel cont. Cu toate acestea, poti crea si alti utilizatori suplimentari mereu dupa ce te loghezi. In sectiunea Files apasa pe „FTP Accounts” si urmeaza instructiunile. La THC.ro dispui de conturi FTP nelimitate in pachete incepand de la 0,95€/luna!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ