DISTRIBUIȚI

Așa cum se întâmplă și în Timiș, PNL și USR-PLUS nu se înțeleg pentru a alcătui mai repede un Guvern, în condițiile în care 20 decembrie este ultima zi de mandat a actualului Parlament. Dominic Fritz spune, cel puțin declarativ, că e mai bine ca aceste negocieri să dureze mai mult, dar până la urmă, să existe o alianță.

Fritz, care a participat la negocieri, a recunoscut că sunt diferențe de idei între liberali și partidul său. ”Partea bună este că pentru prima oară în istoria postdecembristă, un nou guvern se negociază în jurul unui program comun. E foarte important ca cele trei formațiuni politice care vor forma acest guvern să știe ce oferă pentru români în următorii patru ani. Există o abordarea diferită între PNL și USR-PLUS, despre cum sunt reflectați restul partenerilor în poziții de top ale guvernului. Noi, cei din USR-PLUS,, considerăm că într-o coaliție adevărată cele trei poziții de top, prim-ministru, președinte ale Camerei Deputaților și președinte al Senatului. Vrem să ne asigurăm că acest guvern este unul stabil și va lucra la reforma pentru România în următorii 4 ani. Nu putem intra într-un guvern de conjunctură care se poate schimba oricând. Este clar că avem nevoie urgentă de un guvern, nu peste 2-3 luni, cât durează deja în Timiș. Sper să ne putem mișca mai repede la București decât aici. Sunt destul de optimist că vom reușit să încheiem jn acord de coaliție”, spune Fritz, care a ajuns o voce importantă în partid.

Dan Barna l-a nominalizat chiar ca propunere pentru Camera Deputaților pe Cătălin Drulă, care va începe în curând al doilea mandat al său de deputat de Timiș. ”Cătălin Drulă este proaspăt ales ca deputat de Timiș și cred că ne onorează că este propus ca președinte al Camerei. Îl felicit pe Cătălin, avem mulți candidați foarte competenți. Este un semnal că nu mai este vorba despre a gira un om care își dorește pentru sine această funcție , cine e vorba de a construi un guvern stabil, în care mai mulți parteneri au nevoie să dea dovada de responsabilitate. Cred că propunerea lui Cătălin Drulă este foarte bună cu siguranță ar fi un președinte foarte profesionist. Vom vedea cum se vor finaliza negocierilor și cum se vor împărți pozițiile”, a punctat edilul.

Despre sursa neînțelegerilor, Fritz a mai explicat că PNL nu dorește să renunțe nici la funcția de prim-ministru, nici la președintele Camerei Deputaților. ”Nu se poate ca din această poziție, un partener să vrea două poziții și noi să rămânem cu ce se mai lasă. PNL este cel mai puternic partener și nu e neapărat vorba să lasă poziția de președinte al Camerei Deputaților pentru USR-PLUS. Mai degrabă e vorba de ordine în care se fac aceste alegeri. Poziția de președinte al DSenatului este una cheie pentru următorii patru ani. Noi vrem să ne asigurăm că acest guvern să fie stabil pentru următorii patru ani și nu să fie un partid care are primul ministru și președintele Camerei Deputaților, ca să lase loc altor combinații pentru următoarele șase luni sau un an”, a mai spus Fritz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ