Reţelele de socializare şi-au demonstrat adevărata putere odată cu susţinerea lui Klaus Iohannis de a ajunge preşedintele României. Din punct de vedere al susţinătorilor, primarul Nicolae Robu conduce detașat, cu peste 21.000 de aprecieri. Următoarele două locuri sunt ocupate de Marius Dugulescu – şeful PMP Timişoara – cu aproximativ 5.500 de aprecieri, respectiv Florin Bîrsăşteanu, preşedintele interimar al PSD Timişoara, cu circa 4.000 de aprecieri.

Este cunoscut faptul că primarul Nicolae Robu a decis ca toate conferinţele de partid şi de la primărie să fie transmise live şi să comunice mai mult prin acest mijloc cu cetăţenii, decât stabilirea unor întâlniri la Primărie. Mai mult decât atât, edilul are „propria televiziune Facebook”, fapt ce a fost menţionat drept „o premieră naţională”, unii dintre angajaţii instituţiei adresându-i numai întrebări retorice.

La sfârşitul lunii aprilie 2015, Nicolae Robu le-a transmis timişorenilor un mesaj pe YouTube, filmându-se singur cu telefonul mobil, în biroul său de la Primăria Timişoara. „Mi-am cumpărat din Rhodos un trepied pentru telefon. (…) Când voi considera că este cazul, aşa voi face. Poate unii preferă să urmărească aşa, nu să citească. Vin cu o ofertă mai largă, eu sunt inovator”, declara edilul. În videoclipul postat, primarul urbei transmitea că a semnat un contract pe fonduri europene, în valoare de două milioane de lei, pentru reabilitarea unui parc din centrul oraşului.

În luna august, acesta anunţa pe Facebook că, în concediul petrecut în Sardinia, a compus melodie intitulată „Suntem ca norii”, pe care ulterior a postat-o pe YouTube.

Conform lui Nicolae Robu, Ziarul  „Monitorul Primăriei Timişoara” nu era suficient pentru a-i informa „prompt şi corect” pe cetăţeni. Primarul oraşului premierelor mai are o pagină personală cu puţin peste 4.800 de prieteni.

Şeful PMP Timişoara are, de asemenea, un cont personal cu circa 3.000 de prieteni.

Candidatul UDMR Zsolt Molnár se situează pe al patrulea loc, cu puţin peste 2.000 de aprecieri şi alţi peste 2.000 de prieteni pe pagina sa personală, în timp ce independentul Adrian Orza a adunat doar aproximativ 1.000 de susținători.  Politicianul mai are un cont personal, unde are 5.000 prieteni.

Pe al şaselea loc este candidatul ALDE Ilare Bordeașu (circa 700 de aprecieri şi puţin peste 160 de prieteni pe pagina personală), urmat de Cosmin Trif – PPU (aproximativ 500 de  aprecieri şi circa 500 de prieteni pe contul personal).

Ion Răducanu, preşedintele UNPR Timiş, are aproximativ 350 de susţinători pe Facebook, dar – precum Orza – politicianul are mai mulți prieteni pe contul său personal, respective circa 2.400.

Doar aproximativ 200 de aprecieri pentru candidatul PND Petrică Folică, singurul ales care a cerut în Consiliul Local să se stopeze cedarea gratuită a terenurilor din patrimoniul urbei către privaţi şi care a împiedicat vânzarea la un preţ mult subevaluat a unui imobil impozant din patrimoniul Timişoarei, în valoare reală de 700.000 de euro. De asemenea, acesta a dovedit concret că circa 99.000 – suma cu care s-a propus a fi vândut imobilul către PSD Timiş – nu este preţul real al unei clădiri cu 4 niveluri,  cu 957 de metri pătraţi, cu suprafeţe locative şi cu 1.360 de metri pătraţi ce formează un teren aferent. Acesta mai are un cont personal, cu puţin peste 1.200 de prieteni.

Liviu Băcana, candidat din partea PRU, are puţin peste 20 de aprecieri, iar pe pagina personală, circa 4.600 de prieteni.

Ultimul dintre cei 11 candidați este Gabriela Simona Tiriteu, candidata BUN având o singură apreciere pe pagina de persoană publică și nu are cont personal de Facebook.

A. STOICA

(sursa foto: telegraph.co.uk)

LĂSAȚI UN MESAJ