DISTRIBUIȚI

După ani de zile în care nu a mai „ticăit”, Ceasul floral de lângă centrul comercial Bega va fi în sfârșit refăcut. Consilierii locali timișoreni au aprobat refacerea obiectivului turistic de mare importanță, așa cum puține sunt la nivel mondial.

Ceasul floral are o structură deja degradată, deși a fost construit doar acum 50 de ani. ”Ceasul floral existent este construit în jurul anilor 1970 pe locul fostei cazarme Transilvania, are multe defecte generate de deplasarea fundațiilor ca urmare a fundării în umpluturi sub limita de îngheț, la cca 0,60 m față de cota terenului natural, deplasări care au produs degradări mari la pereții interiori și în anumite zone de alipire a zidului de sprijin din spatele ceasului. Clădirea ceasului nu este prevăzută cu stâlpișori și centuri de consolidare structurală ceea ce a favorizat deschiderea fisurilor și mai mult ca urmare a deplasărilor fundațiilor și a fenomenului de gelivitate clădirea rămânând fără tencuieli”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Obiectivul va fi refăcut total, iar în zonă se propun și amplasarea de panouri publicitate. ”Intervenția va fi de natură structurală și estetică -reabilitarea și consolidarea elementelor structurale degradate, în spiritul construcției și întregii zone. Se vor reabilita elementele atât interioare, cât și exterioare cu tencuieli decorative. Se vor replanta flori și se vor realiza aranjamente florale în jardinierele existente care vor fi reparate și finisate. Se va demola structura jardinierelor laterale după ce se va evacua pământul din spatele acestor ziduri și se vor reface jardinierele din b.a. cu scurgeri pentru evacuarea apei de ploaie în afara ariei de influență a fundațiilor, conform expertizei nr.33/2019 realizată de Ing. Domșa Valentin. Se propune amplasarea unui panou publicitar (volumetrie pe structura metalică) pe tuburile montate vertical la cota +7,00 m. Se renunță la copertina metalică din partea de acces și la împrejmuirea ceasului cu un gard transparent, propuse inițial”, se mai arată în proiectul de hotărâre de consiliu local.

În ședința de consiliu local în care s-a votat proiectul, liberalii au început să se felicite între ei. Simion Moșiu a reamintit că un asemenea ceas există la Geneva, și din dreptul său pornesc toate traseele turistice. Nicolae Robu, cunoscut pentru gusturile sale mai exotice, a spus că a văzut ceasul floral din Dubai, iar cel din Timișoara îi pare mult mai frumos. Refacerea ceasului floral este estimată să coste 720,748.88 de lei lei (fără TVA).

foto: basilica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ