DISTRIBUIȚI

Veste bună pentru cinefilii timișoreni! Cu ocazia celei de-a doua ediții a Festivalului „Ceau, Cinema!” – primul din Timișoara dedicat filmului european – oameni aflați în culisele platourilor de filmare vor fi prezenți la o mai multe dezbateri cu publicul. În perioada 22-26 iulie, începând cu ora 18:00, va avea loc ediția 2015 atât la Grădina de vară „Capitol”, „Casa Artelor”, AMBASADA, cât și la comuna Gottlob – în proaspăt renovatul cinematograf.  „Chuck Norris vs. Comunism” – prezentat la Festivalul de film SUNDANCE și la cel din Edinburgh – va deschide a doua ediție „Ceau, Cinema!”, de la ora 22, la Grădina de vară „Capitol”.

Proiectul a fost inițiat în 2014, când un grup de timișoreni pasionați de film au spus că „Timișoara nu mai are cinematografe, nu prea mai are nici film european sau românesc pe un mare ecran. În primăvara acestui an am aflat că nu mai are nici unicul festival de film local și totuși are pretenția de a candida la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Timișoara mai are însă public pentru cinemaul de calitate, fapt demonstrat în cele peste 60 de proiecții susținute de asociațiile noastre în diverse spații din oraș, cele mai multe cu casa plină”. CEAU, CINEMA! este un festival realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale. Organizatorii au prezentat o parte dintre filmele pe care cinefilii nu trebuie să le rateze.

Cultura 1Actorul principal din filmul „Comoara” (2015), Cuzin Toma, va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul – după proiecţia filmului ce va avea loc sâmbătă, 25 iulie, de la ora 20:00, la Cinema Gottlob. Filmul este proaspăt laureat al distincţiei Un certain talent la Festivalul de la Cannes şi spune povestea unui funcţionar dintr-o instituţie publică ce duce o viaţă aparent banală, până în ziua în care se hotărăşte să plece în căutarea unei comori. Dezgroparea legendarei comori prilejuieşte dezvăluirea unei poveşti despre România recentă, spusă cu umor, suspans şi candoare.

Cuzin Toma va participa la eveniment alături de soţia sa, Cristina Cuzin, care joacă în aceeași peliculă. Cu o carieră din care nu lipsesc filme proiectate la festivaluri internaţionale („Aferim”, „Câinele japonez”), dar nici serialele de televiziune („Las Fierbinți”), ea este unul dintre cele mai interesante nume ale generaţiei actuale de actori români. În cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, actorul Cuzin Toma va mai fi prezent pentru întâlniri cu spectatorii şi după proiecţia altor două filme în care joacă. Este vorba despre scurtmetrajul „The Crossing” (2010), proiectat vineri, 24 iulie, de la ora 17:00, la AMBASADA –  unde publicul îl va reîntâlni şi pe actorul Boris Gaza, şi „Aferim” (2014), proiectat sâmbătă, 25 iulie, de la ora 22:00, pe Stadionul Gottlob.  

Scopul „Ceau, Cinema!” este să re-împrietenească timişorenii cu cinemaul lor, cel european, de care sunt lipsiți în ultimii ani.

Răzvan Georgescu, regizor al documentarului „Paşaport de Germania (2014)”, va răspunde la întrebările publicului după proiecţia filmului său, ce va începe sâmbătă, 25 iulie, de la ora 18:00, la Cinema Gottlob. Filmul vorbeşte despre preţul scump pe care peste 200.000 de etnici germani l-au plătit, alături de familiile şi prietenii lor, către statul comunist român înainte de 1989 pentru a putea emigra în Germania federală. Răzvan Georgescu va participa şi la proiecţia filmului „Testimonial” (2008), programată pentru duminică, 26 iulie, de la ora 20:00 –  la Cinema Gottlob. Regizorul va mai vorbi despre filmele sale şi în cadrul sesiunii de dezbateri Ceau, cinema vs Filmul documentar, alături de regizorul de film Florin Iepan şi cronicarii de film Irina Margareta Nistor şi Lucian Maier –  moderată de profesorul Lucian Ionică, autor al volumului Documentar şi adevăr.

Printre oamenii de film cu care publicul Festivalului Ceau, Cinema! va putea face cunoştinţă directă se mai numără regizorii unui calup de filme bănăţene proiectat joi, 23 iulie, de la ora 18:00, în demisolul „Casei Artelor”. În plus, actriţa Andreea Vasile, care e membră a juriului festivalului în acest an, va fi prezentă după proiecţia controversatului film „De ce eu?” (2015) de Tudor Giurgiu, sâmbătă, 25 iulie, de la ora 14:00, la Cinema Gottlob.

Nu va lipsi niciun personaj important din culisele filmului „Chuck Norris vs. Comunism”, proiectat în premieră timişoreană în deschiderea festivalului.

„Ceau, Cinema!” este organizat de Asociațiile „Marele Ecran” și „Pelicula Culturală”, fiind primul festival din Timișoara dedicat filmului european. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile CĂRTUREȘTI (strada Mercy și Iulius Mall), la cafeneaua „Klapka” (strada A. Pacha nr. 8) și la AMBASADA. Biletul pentru o proiecţie la Grădina de Vară costă 10 lei, iar accesul la toate evenimentele din cadrul unei zile de festival costă 15 lei.

Mai multe detalii şi programul complet  al festivalului sunt disponibile pe http://www.ceaucinema.ro şi https://www.facebook.com/ceaucinema

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ