DISTRIBUIȚI

Începe ”forfota” pentru deschiderea exercițiului de capitală europeană a culturii, iar pe clădirea fabricii Pasmatex a fost inaugurat un mesh imens, cu chipul a două superbe femei. Aspectul inedit al lucrării este că e realizată cu vopsele ecologice.

Flaviu Roua a realizat lucrarea, cu două portrete a doau femei, de 19 metri fiecare. În total, surpafața lucrării este de 780 de mp și este cel mai mare mesh din România. Lucrarea a fost susșinută de dm și astfel, cele două femei poartă și machiaje frumoase. Desigur, pictura are un rol important în conetxtul în care peste o săptămână are loc deschiderea oficială a exercițiului capitalei culturale europene, titlu amânat din 2021 în 2023 din cauza pandemiei.  „Am adăugat o pată de culoare feminității. Nu găsesc altceva ce pot pune la același nivel cu frumusețea în afară de feminitate. Latura feminină este caldă, fină, elegantă. Inclusiv liniile haotice și îmbinarea abstractului cu portretul sunt strâns legate de sentimentul feminin pe care am ales să îl transmitem în cadrul campaniei, într-un stil apropiat de tendințele actuale ale artei”, spune Flaviua Roua.

Nu s-a pictat pe clădire, ci lucrările s-au făcut pe orizontală, cu trafaletul în mare parte, în interiorul halelor Pasmatex. Detaliile au fost conturate cu spray cu aerosoli. Desigur, la final, lucrarea a fost ridicată pe fabrică, aspect care nu a fost lipsit de provocări. ”Am folosit tehnica wet-on-wet, cu trafaletul cu coadă telescopică. Asta mi-a permis să pot face un transfer foarte fin între nuanțe, fără a lăsa urme vizibile între straturi. La final am folosit aerosoli, spray-uri – cum spunem în limbaj liber – pentru accentele de umbre și lumini. Datorită condițiilor meteo am ales să lucrăm în interiorul clădirii Pasmatex și să ridicăm apoi mesh-urile pe clădire. Vorbim despre două părți de câte 19 metri înălțime, care împreună formează lucrarea expusă, vizibilă din două laturi ale clădirii. În acest moment, este cea mai mare lucrare pe mesh pictat din România. Are 780 mp. Ca tehnică, pentru că a fost realizată la interior și apoi expusă afară, a însemnat să lucrez pe părți mici de câte patru sau cinci metri lungime, fără a avea niciodată în timpul procesului de creație o imagine de ansamblu asupra lucrării. Am luat fiecare bucată pe rând, am dat tot, pe fiecare centimetru pătrat, sperând că va ieși ceea ce ne doream cu toții”, spune artistul.

S-au folosit vopsele bazate ep apă, ca lucrarea să reziste, și vopsea airlite, care purifică aerul. Ea transformă dioxidul de carbon în oxigen. ”A fost un proiect dificil de realizat, dar și cu multă satisfacție la final, când l-am văzut gata. Au fost momente în care m-am pus la îndoială pe mine, capacitățile mele de artist. Apoi mi-am spus că dacă fac bine fiecare parte, din aproape în aproape, n-are cum să nu iasă ok. Când au venit mesh-urile desfășurate, la final, am fost foarte emoționat. N-au întârziat să apară reacțiile. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să mă implic alături de dm drogerie markt în proiectul care îmbină frumusețea cu arta”, a mai spus Flaviu Roua.

LĂSAȚI UN MESAJ