Autoturismul personal este o adevărată necesitate în zilele noastre. Iar atunci când funcționalitatea acestuia este precară, din păcate nu mai putem ajunge la destinația dorită în timp util. Acest lucru atrage după sine alte probleme care, la rândul lor, ne pot afecta programul de zi cu zi. În această categorie intră și funcționalitatea optimă a autoturismului, acest lucru fiind un element esențial de știut de fiecare șofer în parte. De asemenea, ne referim aici și la componentele esențiale în buna funcționare a mașinii noastre, care trebuie să fie schimbate sau îmbunătățite cu regularitate. Cu scopul de a veni în ajutorul tău, am pus la punct pentru tine cele mai importante informații despre etrierul de frână spate și față al mașinii, pentru a putea face față situațiilor neașteptate!
- La ce este utilizat etrierul de frână?
Pentru a putea înțelege funcția unui etrier de frână, este important ca înainte de toate să înțelegem cum funcționează frânele cu disc ale autoturismului. Spre exemplu, în momentul în care șoferul apasă pedala de frână cu ajutorul piciorului, autoturismul transformă energia cinetică direct în energie termică. Acest lucru este posibil cu ajutorul amplificatorului de frână care, la rândul lui, crește această forță. Ulterior, servomotorul de frână va transmite forța obținută unui piston din interiorul cilindrului principal. Acesta va forța lichidul de frână să iasă direct în conductele de frână, care acționează asupra fiecărei roți.
În același timp, lichidul de frână va activa ulterior frânele, având o influență directă asupra dispozitivului de frână care strânge discul și încetinește vehiculul. Pe scurt, interiorul este cel care strânge plăcuțele de frână spre discul metalic, făcând posibilă încetinirea autoturismului.
Fotografii ale etrierului de frână spate și față de pe site autopieseonline24.ro
- Care sunt semnele potrivit cărora este necesară o reparație a etrierului de frână?
În comparație cu plăcuțele de frână, care ajung să se uzeze printr-o utilizare normală, într-o anumită perioadă de timp, etrierele au o durată de viață egală cu cea a autovehiculului. Chiar și așa, sunt situații în care acestea trebuie să fie schimbate cu unele noi.
- Vehiculul merge într-o parte atunci când conduci sau frânezi
- Atunci când conduci, sunt generate niște zgomote ascuțite de scârțâit sau de frecare
- Plăcuțele de frână se uzează în mod neuniform
- Există scurgeri de lichid de frână în momentul în care conduci, fie pe sol sau chiar în interiorul anvelopelor
- Ce poate duce la blocarea etrierul lui de frână?
Chiar dacă știm deja care sunt semnele potrivit cărora este cazul să schimbăm etrierul de frână, este important să știm și care sunt cauzele din spatele acestor acțiuni.
- Canelurile din interiorul etrierului sunt afectate și trebuie să fie înlocuite
- Pistonul etrierului nu funcționează în mod optim
- Furtunul de frână este defect, ceea ce duce la scurgerea lichidului de frână doar într-un singur sens.
De acum înainte, în cazul în care vei avea probleme cu etrierul de frână, vei știi care este cauza problemei tale!