Anul capitalei culturale europene aduce o expoziție extrem de importantă, și tot la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Joi are loc vernisajul expoziției temporare „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”.

Cultura neolitică de la Cucuteni, din apropierea orașului Târgu Frumos,  nu mai are nevoie de nicio prezentare. Descoperirile arheologice din zona Moldovei au început în secolul al XIX-lea. Civilizația înfloritoare din perioada Neolotică ce s-a întins până în Transilvania și Munteani avea un cult solar și e renumită pentru picturile sale în trei culori (alb, negru și roșu), cu motiv principal al spitalei. se esitmează că apogeul a fost între 5000-35000 înainte de Hristos, după care civilizația Cucuteni a dispărut misterios.

Expoziția e realziată de muzeul timișorean în colaborare cu Academia Română – Filiala Timișoara și Universitatea Politehnică Timișoara. Vor putea fi admirate peste 200 de exponate la Timișoara, inclusiv celebrele „Hora de la Frumușica”, „Soborul Zeițelor” și „Sfânta Familie” de la Poduri, complexele de cult de la Ghelăiești. De altfel expoziția de acets tip face parte dintr- tradiție a capitalelor culturale europene. Vernisajul va avea loc joi, 18 mai, de la roa 19, iar celor prezenți le va vorbi academicianul Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române.

”Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, va putea fi vizitată până la 1 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ