DISTRIBUIȚI

Pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban va susține un turneu pentru promvoarea albumului ”Ways of Disappearing”. Sâmbăta aceasta, celebrul muzician, care și-a înregistrat albumul, va concerta chiar la Timișoara.

Cocnertul va avea loc sâmbătă, la Muzeul de Artă. De altfel, albumul a și fost înregistrat în acustica Sălii Baroce, de la muzeu. Lucian Ban a cântat alpturi de violistul maerican Mat Maneri. Albumul conține 14 piese originale, dar și improvizații, un blues și două standarde moderne de jazz compuse de celebrele Annette Peacock și Carla Bley. ”Nu există o diferența reală între improvizație și compoziție” și dacă “structura sau tradiția pot fi învățate, libertatea este mai degrabă un instinct”. Solo-ul de pian este piatra de încercare a oricărui pianist de jazz, iar atunci când improvizezi de fapt observi și creezi în același timp, pui întrebări muzicale la care trebuie să răspunzi în timp real în actul performativ. Referindu-se la istoria jazz-ului, Lucian Ban afirmă o afinitate cu “o pleiadă de pianiști radicali și iconoclaști precum Thelonious Monk, Andrew Hill, Keith Jarrett, Duke Ellington sau Paul Bley, pianiști care au întrerupt tradiția rolului pianului în jazz, și au extins granițele limbajului instrumental”, spune Lucian Ban.

Albumul, opera marelui pianist de jazz, a primti recenzii foarte bune. ”Singur la pian Lucian Ban se conectează la propriile lumi moștenite și creează altele noi din imaginație. Piesele sale de pian sunt pătrunse subtil, dar palpabil, de un sens al dorului pentru muzica țării sale natale”, spune Larry Blumenfeld în Wall Street jurnal. La BBC, în emisiuneade jazz Freeness s-a punctat:  ”Un pianist fantastic, o muzică opalescentă, un tușeu cu totul extraordinar”.  De asemenea, platforma de critică de jazz marlbank.net apreciază: ”Ways of Disappearing  este o nouă culme în cariera celebratului pianist american de origine română…abstract, intim și inimitabil Ban”.

Autor a 20 de albume sub nume propriu pentru label-uri de prestigiu din întreaga lume, Lucian Ban este singurul muzician de jazz român care a înregistrat pentru celebra casă ECM. El a înregistrat 20 de albume sub nume propriu.

foto: ziarulmetropolis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ