DISTRIBUIȚI

Lucrările la varianta ocolitoare de sud a centurii Timișoarei au scos la iveală nu mai puțin de opt situri arheologice, din perioada neolitică și până în Evul Mediu. Au venit inclusiv specialiști din Alba Iulia și Satu Mare la descoperiri, iar bilanțul este de peste 2000 de complexe în opt situri, și peste 1000 de piese confecționate de cei care au locuit în Banat din cele mai străvechi timpuri.

În total sunt opt situri descoperite: Situl 1 la Ghiroda, cu obiecte din Epoca Bronzului, Epoca Romană și Epoca Medievală timpurie, Situl 2, la Moșnița Veche, cu obiecte din Epoca Medievală timpurie, Situl 3, la Giroc, cu o așezare din Epoca romană, Situl 4, la Chișoda, cu descoperire din Epoca Romană și Epoca Modernă, Situl 5, la Șag, cu obiecte din Epoca Bronzului și Epoca Medievală timpurie, Situl 6, la marginea Timișoarei, cu o necropolă din Epoca Neolitică, Epoca Eneolitică, Epoca Bronzului Târziu, Epoca Romană și Epoca Medievală, Situl 7, la Șag, necropolă din Epoca Bronzului Târziu și Epoca Romană, și Situl 8, tot pe teritoriul Timișoarei, la marginea Freidorfului, cu relicve din Epoca Medievală timpurie.

În prezent, mai e de lucru cam pe jumătate la situl 7, dar și la situl 2, unde nu s-au început cercetările. În ultimele trei săptămâni, ploile au oprit munca arheologilor. ”Ultimele trei săptămâni și jumătate au fost defavorabile pentru toate tipurile de lucrări. Sperăm ca ele vor decurge până la sfârșit și în rest, într-adevăr descoperirile sunt senzaționale, de o valoare istorică, arheologică, sunt foarte bune”, a declarat Horațiu Simion, directorul general al Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara, cei care supraveghează șantierul de la varianta de sud a centurii, unde lucrează firma Tirrena Scavi.

În total, cele opt situri reprezintă o suprafață de 11 hectare pe traseul variantei ocolitoare de sud a centurii Timișoarei. La cele șapte situri unde deja s-au făcut cercetări au lucrat nouă arheologi de la Muzeul Național al Banatului, dar și de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Județean din Satu Mare. La început, specialiștii se așteptau la două situri, dar numărul lor a ajuns la opt. ”Banatul e o zonă foarte ofertantă din punct de vedere arheologic. Înainte de a ne apuca exista bibliografie pentru două situri, am descoperit ca sunt opt. Am descoperit civilizații din diferite perioade”, a declarat Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Printre descoperiri se află locuințe, gropi de provizii și menajere, cuptoare, vetre, șanțuri de apărare, valuri de apărare, morminte de inhumație și incinerație, descoperiri funerare, un depozit de vase, obiecte de podoabă, arcuri, sulițe, topoare, seceri. La situl 5, cimitirul a funcționat timp de cinci secole, din XV până la XI înaintea lui Hristos. ”Sunt niște descoperiri arheologice foarte importante. În cadrul Sitului 5 vorbim de cea mai mare metropolă de incinerație din Timiș. Avem și în perioada comunista astfel de descoperiri, dar aceasta e cea mai importantă și va schimba multe date”, a precizat Victor Bunoiu, consiler pe arheologie la Direcția de Cultură și Patrimoniu Timiș. 

Printre cele mai interesante descoperiri se află cele din perioada când hunii invadau Europa. ”Am avut posibilitatea de a cerceta un sit care atestă o prezenta unei civilizații din epoca hunică, ce se preocupa cu agricultura, dar și  de prelucrarea metalelor și chiar a aurului. Ne gândim că hunii au distrus tot în calea lor, dar nu a fost așa, pentru că populația locală a mai trăit aici și aveau nevoie de la cine să-și ia proviziile”, a spus Robert Gindele, de la Muzeul din Satu Mare.

Un alt lucru interesant găsit e un val de pământ din Epoca romană. ”Valul pornește de pe malul nordic al Dunării, continuă prin Banatul românesc, merge sute de kilometri și intră în Ungaria și o ia spre Budapesta. Era ca un fel de limita între zona de câmpie și cea a dealurilor și pădurilor. Nu se știe exact ce rol avea. Unii zic ca avea rol prepoinderenme militar, alții ca era un fel de hotar între lumea de câmpie. cu un anumit tip de economie și cea de deal și munte. cu alt fel de economie. Probabil ca au dreptate specialiștii ca e de epocă romană târzie”, a precizat Alexandru Flutur, arheolog la Muzeul Banatului.

Cercetările au început iunie 2019, au continuat până în 20 decembrie, iar acum, în mai 2020, s-au reluat. ”Suntem în curs de cercetare pe situl 7 și urmează să finalizăm și situl 2. Preconizăm că vor fi finalizate în următoarele două luni, în măsura în care nu vom avea probleme cu vremea”, a spus arheologul Gabriel Bălan, de la Muzeul din Alba Iulia. 

foto: https://www.facebook.com/DRDP.Timisoara/

LĂSAȚI UN MESAJ