DISTRIBUIȚI

În weekendul 7-10 decembrie are loc festivitatea de închidere a capitalei culturale europene, ”Timișoara la nesfârșit”. Vineri și sâmbătă se va organiza Seminarul internațional „Vector TM. Cultura ca practică urbană”, la Cinema Victoria. 

Esența va fi discuția despre practicile capitalei culturale cae pot continua și de acum încolo. Vor participa 23 de vorbitori din șapte țări. Se va discuta cu arhitecți, curatori, operatori culturali, creatori de politici publice și de strategii urbane, consultanți și decidenți din administrația publică. Vor participa nume precum Jorge Bonito Santos – șef al Departamentului de Intervenții în Spațiul Public în cadrul Primăriei orașului Lisabona, Eugen Pănescu – delegat al României în Consiliul Arhitecților din Europa și Ivan Blasi – arhitect și director de programe al Fundației Mies van der Rohe din Barcelona. Accesul e gratuit, dar pe bază de înscriere pe Eventbook, până în 6 decembrie ora 15. Curatorii sunt Cosmina Goagea, curator „Locuri”, Raluca Iacob, Coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact, Ramona Laczko David, Coordonatoare proiect Timișoara 2023, Eugen Pănescu, strateg urban , iar moderatorii Eugen Pănescu și Ștefan Teișanu.

Este, practic, un seminar despre viitor. ”„Titlul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă o mare șansă de transformare. Acesta funcționează ca un laborator pentru procese urbane condensate, pentru care altfel ar fi nevoie de mult mai mult timp sau nu ar exista niciodată suficiente resurse sau spațiu pe agenda publică. Laboratorul urban Timișoara 2023 a propus, testat și validat în ultimii ani o serie de formate de activare a patrimoniului construit și natural, instrumente de intervenție în spațiul public, metode de intensificare a identității urbane – toate aduse la un nivel fără precedent. Dincolo de semnificația lor artistică și culturală, aceste practici sunt catalizatori pentru crearea unor strategii mai ample, cu un unghi cultural mai puternic, îmbunătățiri legislative, politici publice locale și naționale” a declarat Cosmina Goagea.

Iată și programul evenimentului:

8 decembrie 2023

09.00 – 09.30: Sosirea oaspeților

09.30 – 10:00: Cuvânt de deschidere: Dominic Fritz (România), primarul Municipiului Timișoara

10.00 – 11.30: Viziuni asupra orașului: transformare urbană prin cultură și politici publice
Vorbitori: Ivan Blasi (Spania), Gruia Bădescu (România, Germania), Ioana Dragomirescu (România), Iza Gajny (Polonia), Daniel Tellman (România)

12.00-14.00: Cum se iau decizii în contextul transformării urbane prin cultură Vorbitori: Stojan Skalicky (Slovenia), Gabriel Almăjan (România), Ivan Sarar (Croația), Jorge Bonito Santos (Portugalia),  Irina Iamandescu (România), Lukasz Medeksza (Polonia)

 

9 decembrie 2023

09.00 – 10.00: Sosirea oaspeților și networking

10.00 – 11.30: Practicile culturale, factori de modelare a politicilor publice și a dezvoltării urbane
Vorbitori: Maria Charneco Llanos (Spania), Jak Spencer (Irlanda), Bogdan Demetrescu (România), Oana Simionescu (România), Saša Randić (Croația)

12.00-14:00: Cum facem legătura între politici, politică și practici culturale

Vorbitori: Alexandra Rigler (România), Ștefan Bâlici (România), Marina Batog (România), Paolo Otaola (Spania)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ